Nyheter

Berlinmuren rustas upp

En dryg kilometer av Berlinmuren ska renoveras under hösten. De bevarade delarna har förstörts av turister och klottrare.

Det är den konstnärligt utsmyckade sträckan East Side Gallery som ska få en ansiktslyftning i höst. Denna bevarade 1 316 meter långa del av muren — som löper längs med floden Spree – ställdes i ordning 1990. Då bidrog 118 konstnärer från 21 länder med målningar på den grå betongen. Av detta finns inte mycket kvar att se, skriver Göteborgs-Posten som citerar den tyska utlandsradion Deutsche Welle.

Väder och vind har gjort sitt, turister hackar bort delar av muren och det som finns kvar är numera till stora delar täckt med graffiti och klotter.

De ursprungliga konstnärerna har därför bjudits in för att under oktober vara med och ställa i ordning sina skapelser igen. Tanken är att det ska bli färdigt lagom till 9 november. Då är det 20 år sedan muren föll.

Att restaurera East Side Gallery beräknas kosta 2 miljoner euro. Pengarna till projektet kommer till hälften från en lotterifond. Resten av pengarna kommer från EU, tyska staten och Berlins stad.