Nyheter

Betraktelser från turnébussen

Vanja Eriksson.

Det är den 6 oktober 2016 och jag befinner mig på en turnébuss, någonstans mellan Umeå och Örnsköldsvik. Bussen är fullastad med i princip allt som någonsin har tillverkats inom ventilationslösningar. 

Efter 4,5 års studier på juristprogrammet (och ytterligare sex månaders ekonomistudier i Australien) hade jag tänkt att jag nu, två år senare, skulle vara jurist på ett flashigt kontor i Stockholm och som bäst sitta och skriva på en riktigt vass stämningsansökan (och kanske även skrocka lite för mig själv över någon särskilt bra formulering). Istället tycks jag ha blivit en handelsresande fläktförsäljare. Inget ont om att vara handelsresande fläktförsäljare, men framtidsvisioner som innefattar turnébussar brukar väl vanligen vara lite fräckare än så?

Fläktarna, turnébussen och Norrland har en förklaring. Andersson Gustafsson Advokatbyrå, där jag är verksam, medverkar i år som utställare och föreläsare på ExpoVent – vilket är en mässa för ventilationsbranschen. Det sagda innebär att min kollega Isak Willborg och jag har tillbringat snart fyra dygn på att kuska runt norra Sverige, tillsammans med 20-talet säljare inom ventilationsbranschen, för att predika om entreprenadrättens snåriga värld. 

Så, vad är då slutsatsen av att ha spenderat fyra dygn ”on the road” som handelsresande fläktförsäljare? Följande är saker jag har lärt mig:

– Det spelar egentligen ingen roll vilken tjänst man upphandlar, som uppdragsgivare vill man inte behöva förklara saker i onödan. Att som entreprenadjurist hålla sig a jour med de faktiska förhållandena på byggarbetsplatser och branschlingo är därför minst lika viktigt som att hålla sig uppdaterad på ny praxis från Högsta domstolen.   

– Det finns ändå något speciellt med det personliga mötet. Jag har länge, av effektivitetsskäl, förespråkat moderna kommunikationsmedel före fysiska möten. I Umeå träffade jag en klient som delar min uppfattning och som jag därför arbetat med i snart två år, i sex olika ärenden, utan att någonsin träffa. Efter att nu äntligen ha lyckats ta en kopp kaffe tillsammans är jag beredd att revidera min uppfattning. Jag tror fortfarande att ärenden kan hanteras uteslutande genom moderna kommunikationsmedel, men nog finns det något särskilt med det personliga mötet. 

–  Det är ibland rätt skönt att ha dålig mottagning på telefonen, och det går alldeles utmärkt att hålla värmen på bussen genom att koka glögg i en portabel rosa vattenkokare. 

– Innan ExpoVent trodde jag att jag inte kunde någonting om olika fläktmodeller. Efter att ha spenderat fyra dygn med tjugo ventilationssäljare vet jag att jag verkligen inte kan någonting om olika fläktmodeller – än! 

Vanja Eriksson
Biträdande jurist
AG Advokat