Nyheter

BI: ”De har sagt nej till allt”

Det enda som synes återstå är strejk. Det säger Sveriges Byggindustriers vd Bo Antoni efter lunchmötet med sin motpart inom Byggnads.

— Det går inte särskilt bra. Det är bara att vänta tills det kommer ett varsel, säger Bo Antoni.

Telefonmötet med Hans Tilly, ordförande i Byggnadsarbetareförbundet, vid lunchtid på onsdagen tycker Antoni inte ledde fram till något konstruktivt.
— De fick ett förslag från oss i går med tyngdpunkt åt Byggnads. Trots det har de sagt nej till allt. De vill uppenbarligen inte ha med något alls som underlättar för arbetsgivarna.

Han reagerar också på att Hans Tilly uppgett att byggfacket gått Sveriges Byggindustrier (BI) till mötes i frågan om lönegranskning.
— Antingen har han inte läst ordentligt eller så har han inte koll på vad de själva föreslagit. I det vi fått står det att nuvarande regler i kollektivavtalen ska stå kvar oförändrade. Och det är alltså även den text som Datainspektionen underkänt. De går oss inte till mötes alls, säger Bo Antoni.

Dessutom anser han inte att eftergiften att låta kollektivavtalet omfatta även mur- och putsföretagen är en särskilt stor uppoffring.
— Nej, det handlar om att flytta omkring 50 företag från ett område i avtalen till ett annat.

Parterna ska höras igen under eftermiddagen, men Bo Antoni har inte särskilt stort hopp om att det ska leda till någon överenskommelse.

— Det ser inte särskilt optimistiskt ut. De vill inte heller ta en timeout i en eller ett par veckor för att försöka komma överens, vilket jag frågade. Då återstår bara varsel, säger han.