Nyheter

BI: ”Orealistiska krav”

Arbetsmiljöcertifiering, löneökningar på 2,8 procent och krafttag mot oseriösa underentreprenörer. Det är en del av innehållet i Byggnads avtalskrav som lämnades till Sveriges byggindustrier (BI) i går. ”Förbundet saknar insikt”, anser BI.

I avtalsrörelsen 2013 som nu inletts begär Byggnads bland annat att lönerna ska höjas med 2,8 procent för personer som tjänar 25 000 kronor och mer. För personer som tjänar mindre efterfrågar de en löneökning på minst 700 kronor i månaden.

Byggnads kräver även en arbetsmiljöcertifiering och en fungerande överenskommelse för att få bort oseriösa underentreprenörer från branschen.

– Frågan om en bra arbetsmiljö är en grundförutsättning för en byggnadsarbetare. Du ska ha tur om du kan jobba fram till 65-års ålder, om du ens klarar livhanken. Ska ytterligare 12 byggjobbare dö innan vi kan nå fram till en gemensam hållning? Vi har ännu inte fått något resultat i våra förhandlingar med motparten och kräver nu att det införs en arbetsmiljöcertifiering av de företag som vill driva verksamhet i byggbranschen, säger Johan Lindholm, ordförande på Byggnads, i en kommentar.

Motparten BI skriver i ett pressmeddelande att facket saknar insikt. Organisationen tycker att lönekraven på 2,8 procent är för höga i förhållande till byggföretagens ekonomiska situation.

– Den ekonomiska realiteten är att höstens varsel har blivit verklighet och vi kommer inte att ha någon tillväxt under det närmsta året. I vår omvärld handlar det om krisavtal och uppsägningar. För Sveriges Byggindustrier är det den konkurrensutsatta exportindustrin som ska bestämma vilka lönenivåer det svenska näringslivet klarar av i det utsatta läge som företagen befinner sig i, säger vd Ola Månsson i en kommentar.

BI konstaterar att de dagligen arbetar för att stoppa oseriösa byggföretag och oseriösa bemanningsföretag.

– Huvudentreprenören ska givetvis ha kontroll över sina underentreprenörer och vi vet att de gör sitt bästa. Det är andra typer av kontroller från till exempel Skatteverket och Migrationsverket som ska till för att komplettera huvudentreprenörernas ansvar, säger förhandlingschef Mats Åkerlind.

BI räknar med att svara på Byggnads krav den 7 januari.

 

Marie Bergström[email protected]