Nyheter

BI: ”Räntehöjningen kan tolkas positivt”

Riksbankens räntehöjning kommer att ge viss osäkerhet bland bostadsköpare på kort sikt. Men långsiktigt innebär höjningen till 4,25 procent inga större omvälvningar för byggföretagen. Det menar Lars Jagrén på Sveriges Byggindustrier.

Höjningen ligger i linje med vad Sveriges Byggindustrier, BI, förväntat under 2007.

— En räntehöjning är förstås aldrig bra för byggsektorn och byggandet kortsiktigt sett. Men på lång sikt är det ingen jättegrej. Det kan till och med tolkas försiktigt positivt för byggsektorn, säger Lars Jagrén, chefsekonom på BI.

Riksbankens syfte med höjningen är tydlig: att bekämpa inflationen. För byggsektorns del kan det ge en positiv utveckling. Men på kort sikt kan räntehöjningen med 25 punkter ge en osäkerhet bland konsumenterna om prisutvecklingen och därmed ge en fördröjning i köp av nyproducerade bostadsrätter och villor.

— Osäkra konsumenter kanske i större utsträckning väljer att köpa ”begagnade” bostäder, vilket kan påverka bostadsmarknaden inom den närmaste framtiden. Det kan ge längre ledtider i försäljningen.

Lars Jagrén är smått förvånad över det smärre ramaskri som ljöd efter gårdagens besked från Riksbanken.
— Höjningen är ändå ganska marginell och Riksbanken hade signalerat om att en räntehöjning är på väg, säger han.

För JM:s del kommer inte onsdagens räntebesked att göra någon större skillnad.
— En räntehöjning påverkar JM men bara marginellt eftersom höjningen bara var 0,25 procentenheter, säger Johan Skoglund, vd och koncernchef för JM.