Nyheter

BI: ”Vi är väldigt glada”

— Det var en positiv överraskning med ett permanent rot-avdrag. <br></br>Det säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på Sveriges Byggindustrier, med anledning av regeringens krispaket.

Björn Wellhagen och Sveriges Byggindustrier har under flera år jobbat för att rot-avdraget (skatteavdrag för renovering och tillbyggnad) skulle återinföras, framför allt med argumentet att det skulle göra många svarta jobb i byggbranschen vita.

— Signalen från Anders Borg har tidigare varit att man ser det som en sysselsättningsåtgärd. Nu var det kul att höra Maud Olofsson säga att det är en åtgärd för att få bort svartarbete, säger Björn Wellhagen.

Enligt Sveriges Byggindustriers beräkningar har 850 miljoner kronor per år kommit staten till del i form av skatt och arbetsgivaravgifter per år när rot-avdrag har funnits.

Nu är Björn Wellhagen särskilt glad över att rot-avdraget utökas jämfört med det förra avdraget till ett 50-procentigt skatteavdrag och gäller upp till 50 000 kronor per person.
— Det är en avsevärd förbättring. En klar uppryckning, säger Björn Wellhagen.
Han skulle dock gärna se att avdraget skulle gälla för fler än bostadsrätts- och villaägare.

Regeringen räknar med att rot-avdraget ska leda till 7 000 nya jobb. Om det är en realistisk förväntning vill inte Björn Wellhagen kommentera.
— Men det finns en chans att det blir en omställning, så att byggnadsarbetare går från nyproduktionssidan till rotsidan, säger han.

För att få igång nyproduktionen av bostäder menar Björn Wellhagen att finanssektorn först och främst börjar fungera igen så att byggbolag och enskilda bostadsköpare kan låna pengar till sina investeringar. Även Fredrik Reinfeldt betonade i sin presentation av krispaketet behovet av att tina upp det bottenfrusna finanssystemet.