BI vill ta bort ackordlöner

BI vill ta bort ackordlöner
Mer lokalt inflytande och månadslön som huvudlöneform. Det är några av frågorna som BI prioriterar i årets avtalsrörelse.
Mer lokalt inflytande och månadslön som huvudlöneform. Det är några av frågorna som Sveriges byggindustrier (BI) prioriterar i årets avtalsrörelse. I går lämnade de sina krav till Byggnads.

BI tycker att Byggavtalet måste förenklas. I kraven inför avtalsrörelsen skriver organisationen att tillämpningen av ackordlöner leder till onödiga konflikter och produktionsstörningar på arbetsplatserna. I stället vill de ha månadslön som huvudsaklig löneform.

”Ackordslönereglerna innebär stora problem för företagen. Därför vill vi ta ett första steg mot månadslön. Gärna med rörliga lönedelar baserade på verksamhetens resultat eftersom detta är nödvändigt för företagens överlevnad” skriver Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef.

Arbetsmiljön är en annan viktig fråga för BI som satsar 50 miljoner kronor för att ytterligare stärka stödet till medlemsföretagen för utveckling av förbättrad säkerhet.

”Vi vill med samtliga våra fackliga parter ta ett gemensamt ansvar för arbetsmiljöns utveckling i vår sektor” skriver vd Ola Månsson.

BI håller även fast vid tidigare krav på att företag och medarbetare själva ska komma överens om lön och arbetstider, med mindre inflytande från det centrala facket.

 

Relaterade artiklar

Byggnads: Det är läge att växla upp
Satsning på ökad kunskap om mens och graviditet
Nu blickar vi framåt för branschens bästa!
Komplicerad avtalsrörelse att vänta