Nyheter

Bidrar med 180 miljoner de första tre åren

Nobel Center. Bild: David Chipperfield Architects.

Regeringen anser att verksamheten vid Nobel Center är av nationellt intresse och avser därför bidra med ökad delfinansiering. Även Stockholm stad skjuter till pengar. Sammantaget tillförs 180 miljoner kronor de första tre åren.

Staten kommer att bidra till Nobel Centers drift med 40 miljoner kronor per år från och med att det öppnar och tre år framåt. Sammantaget med ökat stöd från Stockholms stad kommer verksamheten att tillföras 60 miljoner kronor per år under tre år.

Det meddelade närings- och innovationsminister Mikael Damberg, ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson och Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd vid en presskonferens i Stockholm på onsdagen.

I december 2011 undertecknade Nobelstiftelsen och Stockholms stad en principöverenskommelse om att verka för ett Nobel Center på av staden ägd mark i Stockholm. 

Att staden skjuter till pengar till driften är något som Liberalerna kritiserar. Partiet är emot planerna för Nobel Center i sin nuvarande utformning. Både byggnadens utformning och att en majoritet bestående av M, S och C i våras beslutade att staden ska lägga minst 227 miljoner för investeringskostnader i projektet.

– Kostnaden för det här projektet har redan nästan fördubblats. Det som tidigare skulle vara en plus-minus-noll-affär ser nu ut att bli investeringskostnader för hundratals miljoner för Stockholms skattebetalare. Ovanpå det vill nu Socialdemokraterna lägga en ordentlig dos driftpengar, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Beslut om antagande av detaljplanen för Nobel Center samt genomförandebeslut fattades i kommunfullmäktige den 25 april 2016. Planen är dock överklagad och beslut väntas under vintern 2016.