Nyheter

BIM-profil till Ramböll

Hans Lif är ny teknikutvecklingschef på Ramböll. Han ska leda företagets satsning på teknik- och tjänsteutveckling.

Hans Lif har mer än 14 års konsulterfarenhet och kommer närmast från Sweco.

— Den satsning som Ramböll nu kommer att genomföra inom teknikutveckling och kompetensöverföring är imponerande och visar att det finns en seriös ambition att utvecklas, säger Hans Lif i ett pressmeddelande.

Hans drivkraft är att se möjligheterna som uppstår i mötet mellan människor och IT.

— Det ska bli oerhört spännande att vara med på denna resa, som kommer att konkretisera den dagliga användningen av BIM — helt enkelt se till att det blir ännu roligare och mer spännande att arbeta som arkitekt eller ingenjör, säger han i pressmeddelandet.

Hans Lif ingår i den tvärfackliga styrgrupp som ska utveckla strategier för att använda BIM, byggnadsinformationsmodeller, när Skanskas jätteprojekt Nya Karolinska Solna ska projekteras, byggas och förvaltas. Han kommer också att bli Rambölls främsta kontaktperson i det branschgemensamma utvecklingsprogrammet Open BIM.

Hans Lif tycker att det finns ett behov av gemensamma riktlinjer i byggbranschen som helhet.

— Jag ser gärna att fler av våra beställare, byggare och förvaltare utvecklar sig i syfte att kvalitetssäkrat och juridiskt hållbart kunna ta emot information på annat sätt än via ritningar och tekniska beskrivningar i pdf-format. Tyvärr saknas det i stora delar av branschen ett sådant initiativ just nu. Jag ser därför stora möjligheter för Ramböll att vara en pådrivande kraft, säger han i pressmeddelandet.

Ramböllkoncernen har 9 000 medarbetare på cirka 200 kontor världen över. I Ramböll Sverige jobbar 1 400 personer.