Nyheter

Biomedicum vinner Mipim Awards

Laboratoriet är byggherren Akademiska Hus enskilt största byggprojekt någonsin. Foto: Akademiska HUs

Forskningslabbet Biomedicum i Solna vinner ännu ett pris.
Som enda nominerade svenska bidrag kammade byggnaden ikväll hem vinsten i den prestigefyllda internationella tävlingen Mipim Awards 2020. 


Det är i kategorin Best Healthcare Development som Biomedicum tog hem första pris på den franska fastighetsmässan i Paris.

– Vi är otroligt stolta över att Biomedicum uppmärksammas internationellt och att byggnaden återigen prisas. Målsättningen har varit att skapa en unik samlingspunkt för gränsöverskridande forskning och samverkan. Den här vinsten är ett kvitto på att vi genom ett gott samarbete med KI och övriga inblandade parter har lyckats med det, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus, i ett pressmeddelande.

Biomedicum är ett av Europas största forskningslabb med plats för upp till 1 600 forskare och övrig personal vid KI. Byggnaden sträcker sig över elva våningar och är utrustad med spetsteknologi för att möjliggöra världsledande experimentell forskning. Biomedicum ska främja interaktion, nya samarbeten och utbyte av erfarenheter, idéer och tekniker över gränserna när flera vetenskapliga discipliner för första gången samlas under ett och samma tak. För Akademiska Hus är det fastighetsbolagets enskilt största byggprojekt någonsin, som stod klart för inflyttning i april i 2018 – före utsatt tid och till en lägre kostnad än beräknat. 

– Biomedicum har inneburit mycket bättre förutsättningar för stora delar av KI:s laborativa forskningsverksamhet. Det senaste halvåret har varit extremt intensivt, inte minst när det gäller medicinsk forskning i laboratoriemiljö, och Biomedicum har motsvarat alla förväntningar. På uppdrag av Folkhälsomyndigheten lyckades vi på kort tid ställa om till att stötta möjliggöra storskalig analys av covid-19-prover. Jag vill betona vikten av det goda samarbetet med Akademiska Hus. Vi är väldigt glada över att kunna bedriva vår verksamhet i den här moderna och uppdaterade miljön och stolta över att Biomedicum nu åter uppmärksammas på ett positivt sätt, säger KI:s fastighetsdirektör Rikard Becker.   

Biomedicum har uppmärksammats vid flera tillfällen, bland annat har byggnaden utsetts till Årets Bygge 2019. 

Fakta: Biomedicum
Byggstart:
2013
Inflyttning: 2018
Byggherre:
Akademiska Hus
Hyresgäst: Karolinska Institutet
Arkitekt: CF Möller
Inredningsarkitekt: Nyréns Arkitektkontor
Generalentreprenör: Skanska
Totalyta: 65 000 m2