Nyheter

Blir ny chefsjurist på Trafikverket

Håkan Broman.

Håkan Broman lämnar sitt konsultuppdrag på kinesiska CRTG och blir ny chefsjurist på Trafikverket. Hans fokus ligger på bättre affärer och färre konflikter via ett mer proaktivt arbete. Han tillträder sin nya roll i augusti.

I februari i år utsågs Håkan Broman till Senior Advisor på det kinesiska infrastrukturföretaget CRTG där han arbetat med strategi- och affärsutveckling. Efter sommaren kommer Håkan Broman att anta en ny utmaning – som chefsjurist på Trafikverket.

– Jag fick ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till, en jättespännande roll i en grupp med hög kompetens.

Håkan Broman kommer att ansvara för gruppen Juridik och Planprövning, som jobbar med service och rådgivning till Trafikverkets alla verksamheter och funktioner.

– Mitt fokus blir att göra bättre affärer för Trafikverket.

Enligt Håkan Broman har branschen som helhet för hög friktionsnivå vad gäller tvister, något som kostar både tid och pengar.

– Man borde kunna lösa fler konflikter direkt mellan beställare och entreprenör. Det är viktigt att ta blir mer affärsmässig och ta hand om frågor internt och därmed undvika att överlåta beslut till en extern part. Så vill jag jobba. Det är både roligare och mer effektivt att arbeta proaktivt än reaktivt.

Håkan Broman besitter över 20 års erfarenhet från internationell bygg- och anläggningsverksamhet. Han har varit chefsjurist på NCC i tio år, samt var även tf vd och koncernchef på NCC.

– Det ska bli jätteroligt att återvända till juridiken. Det är 30 år sedan jag tog juristexamen.

Håkan Broman tillträder sin nya tjänst i augusti och kommer att utgå från Trafikverkets huvudkontor i Borlänge.