Nyheter

Blir rådgivare till Londons borgmästare

Monica von Schmalensee, vd White. Foto: White.

Monica von Schmalensee, vd på White, är från september 2017 rådgivare till Londons borgmästare, Sadiq Khan.  

Hon är den enda av de 50 utvalda ”Design Advocates” som rekryterats utanför England.

Gruppen rådgivare som utsetts i ”Mayor´s Design Advocate Group” representerar högsta expertis inom arkitektur och stadsbyggnad.

Borgmästarens Design Advocates ska stödja borgmästaren och hans team i stadsutvecklingsinitiativet ”Good Growth by Design” i strävan efter ett ”A Built Environment for all Londoners”. Det handlar om att utveckla staden med arkitektur, design och stadsbyggnad, stärka det offentliga rummet och minska klyftor.

– I ett politiskt klimat där det offentliga ansvaret minskar behöver vi, mer än någonsin, tillhandahålla offentliga platser som stärker demokratin och som kännetecknas av tillgänglighet och samhällsbyggande verksamhet. Det offentliga rummet är en grund för demokrati, hälsa och välbefinnande och jag vill vidareutveckla ambitionen att ge Londonmedborgare tillgång till dessa kvaliteter och att de är integrerade i vardagslivet, säger Monica von Schmalensee, vd på White.

Varför tror du att du som enda svensk blev utvald?

– White har kontor i London sedan 2015, och vi har börjat positionera oss där. Det känns jätteroligt att borgmästaren är intresserad av skandinavisk arkitektur och att jag får vara med och tillföra ett utifrån-perspektiv. Det känns även inspirerande för mig att få vara med och diskutera dessa frågor i ett annat sammanhang än hemma.

Hur skiljer sig London från Stockholm?

– London är en vibrerande huvudstad, med mycket energi och som har allting. Det är inspirerande att vara där. Men en storstad är en storstad, och utmaningarna är ungefär desamma, även om det är tuffare i London än i Stockholm. Jag tror vi har mycket att lära av varandra när det handlar om hur vi planerar våra städer.

Startmöte äger rum i London den 11 september och uppdraget sträcker sig över fyra år.

Monica von Schmalensee blev förra året utsedd till ”Årets samhällsbyggare 2016” i Sverige.