Bloggande stadsplanerare utmanar i Karlstad

Bloggande stadsplanerare utmanar i Karlstad
En ideell och nätverkande grupp av fristående stadsplanerare utmanar Karlstad kommun och länsstyrelsen i Värmland. Operation Karlstad, heter gruppen som lägger fram det alternativa planförslaget ”Karlstad Waterfront”.

Kommunens detaljplan för utbyggnaden av kvarteret Kanoten vid Vänerns strand har utsatts för en hel del invändningar, för att uttrycka det milt. Inte minst Länsstyrelsen i Värmland har varit på hugget. Men också privatpersoner som jobbar med stadsplanering och formgivning och som startat det alternativa nätverket Operation Karlstad.

Nätverkets kritik kan i huvudsak sammanfattas som följer: Utbyggnaden av kvarteret är alltför konventionellt, den ser inte till helheten, förstör utsikten mot Vänern, skärmar av vattnet mot stadens centrum och innehåller för mycket bostäder skräddarsydda för 55-plussare med upphöjda parkeringsgarage och odlingslotter.

Nu har kommunen fått nog och föreslagit att nätverket lämnar ett eget förslag på utbyggnaden. Det har Operation Karlstad gjort och den egna planlösningen, som kallas Karlstad Waterfront, har de senaste veckorna florerat och diskuterats på Facebook, Youtube, insändarsidor, lokala tv-kanaler och – möjligen – inom Karlstad kommun och länsstyrelsen.

Är detta ett nytt sätt driva opinion och påverka?

– Ja, utan minsta tvekan. Det kommer bara att växa. Kolla bara på www.yimby.se , säger en talesman för Operation Karlstad, formgivaren och före detta byggnadsingenjören Peter Sörensen.

Och ni tas på allvar?

– Ja, bland många arkitekter, och i media. Men inom kommun och länsstyrelse är det nog mer tveksamt, tyvärr. Men jag tror att vi rört om i planerarnas huvuden. Vad som än händer med vårt förslag så har vi fått igång en diskussion, fortsätter Peter Sörensen.

I det egna förslaget har de hämtat inspiration från mängder av liknande projekt i världen, bland annat i Italien, England, Köpenhamn, Amsterdam, Portland i USA och i någon mån norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

Särskilt ett par kanalnära stadsdelar i Amsterdam och Köpenhamn har varit föredömen.

– Vi vill ha en stadsdel som tar tillvara på närheten till vattnet, och med kaféer, restauranger, butiker och lokaler som är attraktiva för företag. En stadsdel som väcker uppseende i hela landet, säger Peter Sörensen till Byggvärlden.

Ladda ner: Nätverkets motförslag – Karlstad Waterfront (pdf-fil).pdf

Relaterade artiklar

NCC bygger ut vattenverk i Umeå
Bygger nytt kafferosteri och huvudkontor
Tecknar bostadskontrakt värt 380 miljoner
Skanska bygger ny bussdepå i New York för 5 miljarder