Nyheter

Blommor, ära och snittar till årets byggchef

Intresset var stort när årets byggchef utsågs av Byggvärlden och Byggcheferna på Nordbygg. Hundratals mässbesökare stannade till när vinnaren, Konstantin Spinos på Veidekke, klev upp på scenen för att ta emot priset.

Det började försiktigt med livemusik från en pianist som försökte överrösta det brusande mässorlet. Sedan stegrades stämningen. Under torsdagen var det prisregn i entréhallen på Nordbygg. Sammanlagt delades sex priser ut. Tv-snickaren Matte Carlsson från Bygglov, agerade konferencier.

Ett av de mest uppmärksammade priserna var Årets byggchef, arrangerat av Byggvärlden och Byggcheferna. Vinnaren Konstantin Spinos, arbetschef på Veidekke Underjord mottog priset i närvaro av bland andra en stolt fru och tre söner.

— Vi vill lyfta fram duktiga personer som jobbar i det tysta. Personer som kan vara förebilder för kommande generationer. Det kan verkligen Konstantin, som byggt upp en helt ny verksamhet, förklarade Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna, som agerade prisutdelare tillsammans med Byggvärldens chefredaktör Fredrik Karlsson.

Efter prisutdelningen fortsatte firandet av Konstantin Spinos på Byggvärlden lounge. Med snittar och lämplig dryck fick besökarna höra den prisade byggchefen berätta sin jobbfilosofi under en utfrågning.

— Jag har själv ringt och anställt varenda en av mina cirka 100 medarbetare. För mig känns det naturligt. Jag vill skapa ett klimat där medarbetarna kan känna att de får utrymme att utvecklas. Det skapar engagemang, sade han.

Utfrågningen avslutades med att Konstantin Spinos egen chef, Veidekkes entreprenadchef Erik Alteryd, stormade scenen med en stor blombukett.

— Jag har gillat Konstantin sedan första stund. En bra ledare ska gilla människor och det gör Konstantin, sammanfattade han.

Övriga priser som delades ut under kvällen var Stora Inneklimatpriset, Årets Miljöprofil, Glaspriset, Nya ögon på trä — ett arkitektpris till studenter, och slutligen Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet.

Konstantin Spinos

Arbetschef Underjord, Veidekke Entreprenad AB, Anläggning Öst, 94 medarbetare.

Omsättning: 300 miljoner 2009.

Ålder: 43.

Bor: Ekerö utanför Stockholm.

Familj: Fru och tre söner.

Fritidsintressen: Skidåkning, brädsegling och fotboll.

Karriärväg: Väg och vatten, KTH. Tolv år på Skanska och sedan 2006 arbetschef på Veidekke.

”Om jag inte var byggchef”: ”Något helt annat, som konstnär eller musiker”.

Ledarskapsmotto: Att göra mig själv överflödig.