Nyheter

BM Impex i konkurs – skyller på Ikea

Konkurs har inletts för materialleverantören BM Impex. Och bolaget menar att konkursen är Ikea Fastigheters fel. <br>— De är inte schyssta affärsmän, säger H-P Möller, vd på BM Impex.

BM Impex skulle leverera och montera stommar till Ikeas nya varuhus i Helsingborg och Västerås. Men Ikea och BM Impex blev osams om bland annat förseningskostnader.

BM Impex menar att Ikea Fastigheter är skyldigt 38 miljoner kronor, medan Ikea Fastigheter har en fordran på BM Impex om 10 miljoner kronor. Totalt är alltså bolagen oense om 48 miljoner kronor, på två byggen som totalt omfattade 100 miljoner kronor i anbudssumma.

Nu har BM Impex ansökt om konkurs. Bolagsstyrelsen anser att Ikea Fastigheter oskäligt har hållit inne stora delar av uppgjorda ersättningar, vilket ledde till en ansträngd kassalikviditet i BM Impex. De ”finner det mycket otillfredsställande att ett svenskt multinationellt bolag som Ikea väljer att krossa en mindre underleverantör”, skriver de i ett pressmeddelande.

Ikea Sveriges informationschef Ivana Flygare vill inte berätta på vilket sätt man anser att BM Impex inte har skött sig, men säger att oenigheten handlar om vad som skulle betalas.

— Det är inte så att vi inte vill betala. Ikea var verkligen angelägna att hitta en gemensam lösning, vi ville bjuda in en neutral medlare som skulle hjälpa oss, men BM Impex valde att inte gå på det förslaget, säger hon.

Enligt H-P Möller fick BM Impex problem med sitt monteringsarbete i Västerås eftersom markentreprenörerna inte var färdiga i tid. Dessutom upptäckte BM Impex sättningar i marken, vilket ytterligare försenade arbetet. I Helsingborg drabbades BM Impex av merkostnader för att det var för kallt för att gjuta. Dessa förseningskostnader och merkostnader anser BM Impex att Ikea ska stå för.

BM Impex har 16 anställda.