Nyheter

BoKloks första kontrakt i Storbritannien

Medan vissa företag överväger att lämna Storbritannien på grund av Brexit gör BoKlok precis tvärtom. De satsar på en lansering.
BoKloks brittiska gren, BoKlok UK Ltd, har landat sina första kontrakt.
– Vi säger att BoKlok gör en Brentry istället för en Brexit, säger Jacob Birkeland, presschef på Skanska som äger BoKlok-konceptet ihop med Ikea.

Under förra året inledde BoKlok sin lansering i Storbritannien. Natten mellan 31 januari och 1 februari verkställde Storbritannien sitt utträde ur EU. Men timingen ses inte som något problem för byggkoncernen, som lyckats göra entré, ”Brentry”, med BoKlok.

– Som vi ser det just nu tror vi inte att Brexit kommer att påverka våra affärsmöjligheter i Storbritannien. I nuläget är det en stor klyfta mellan utbud och efterfrågan på bostäder i landet, och behovet av hållbara, prisvärda hem ser vi kommer att vara fortsatt stort. Vi har med BoKlok en långsiktig ambition för vår satsning i Storbritannien och tror inte att Brexit kommer att påverka oss i det långa loppet. Självklart har de räknat med de eventuella risker som finns, och tagit höjd för det i sin affärsplan, säger Jacob Birkeland. 

Det som blir de första tre utvecklingsområdena för BoKlok i Storbritannien ligger i södra och sydvästra England, närmare bestämt i Worthing, Bristol och Peacehaven. Tillsammans kommer dessa områden att skapa cirka 400 bostäder, med förbehåll för att byggloven godkänns. 

– BoKlok har haft väldigt positiva dialoger med kommunerna, som ser ett stort behov av prisvärda bostäder. Nu har de också gett dem tillgång till mark.

Genom industriella byggmetoder och standardisering kan priserna hållas nere. Merparten av de nya bostäderna kommer att säljas direkt till privatpersoner medan en mindre del kommer att säljas till lokala myndigheter och bostadsföreningar, så kallade housing associations, för att ingå i deras sociala bostadsprogram. 

Kopierar ni standardkoncept till hundra procent eller göra några lokala anpassningar?

– För Storbritannien har BoKlok tagit fram hem som är väl anpassade för den brittiska marknaden. Konceptet grundas på de BoKlok-hem som byggs i Finland. 

BoKlok har produktion i Sverige och i Estland, både i BoKloks egen fabrik och med långsiktiga partners. Alla hus byggs i trä och har solpaneler på taket.

– BoKlok undersöker också möjligheten att samarbeta med lokala aktörer när det gäller produktionen, men inget är klart i nuläget.

De förtillverkade volymelement monteras av partners på plats, på uppdrag, och under överinseende, av personal från BoKlok. 

– Det här är verkligen en första milstolpe för vår verksamhet i Storbritannien. Vi är tacksamma för samarbetet med partners och lokala myndigheter, som har stöttat oss och delar vår vision om hållbara hem till ett lågt pris, för alla, nu även på den brittiska marknaden, säger Jonas Spangenberg, VD på BoKlok. 

BoKlok har funnits sedan 1996, och 1997 stod de första BoKlok-bostäderna klara. Sedan dess har bolaget byggt runt 12 000 hem, i både Sverige, Norge och Finland. Det första området med hem från BoKlok i Storbritannien beräknas stå klart under 2021.