Börsturbulens kan påverka byggbranschen

Börsturbulens kan påverka byggbranschen
Färre byggstarter och uppskjutna investeringsbeslut. Byggbranschen kan påverkas av oron på världens börser. Men bara marginellt.

— Fortfarande tror vi på en fortsatt tillväxt. Den kommer bara gå långsammare, säger Göran Hjelm, biträdande prognosansvarig på Konjunkturinstitutet.

Turbulensen på världens börser fortsätter. Hur påverkas byggbranschen av börsernas jojoliknande rörelser och oron i världsekonomin? Inte så mycket enligt de experter som Byggvärlden pratat med.

— Den underliggande utvecklingen för byggbranschen är bra, även om tillväxten tillfälligt bromsar in i samband med oron på börserna, säger Göran Hjelm på Konjunkturinstitutet.

Det finns dock orosmoln.

— Ordentliga börsfall kan leda till att hushåll tappar i förmögenhet. Det kan påverka småhusmarknaden och ombyggnationer av lägenheter och hus under det tredje och fjärde kvartalet i år. När det gäller större bygginvesteringar kan vi se eventuella effekter först nästa år, säger Göran Hjelm.

Finns det någon del av byggsektorn som är extra känslig för oron i finanssektorn?

— Generellt är det mer känsligt med nybyggen. Oron kan leda till att privatpersoner väljer att avstå från att investera i nytt boende, eller bygger om istället för att bygga nytt, säger Göran Hjelm.

Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier anser att bostadsrättsbyggandet och småhussektorn är känsligast för en orolig finansmarknad.

— Köpcentrum och affärslokaler med privata investerare är också känsliga. Ta till exempel Mall of Scandinavia som ska byggas invid kommande Nationalarenan i Solna. Där har man fortfarande inte kommit igång och nu kan det komma att skjutas upp ytterligare, säger Johan Deremar.

Sveriges Byggindustrier anser dock att det krävs mer än den senaste tidens händelser för att byggbranschens aktörer ska oroa sig.

— I det korta perspektivet kan oron till och med vara positiv eftersom fastigheter är en säker investering. Det är först om oron övergår till en lågkonjunktur som det kan bli effekter, säger Johan Deremar.

Senast i juni skrev Sveriges Byggindustrier att byggsektorn står på en stabil grund och att en global kris inte kommer att inträffa under 2012. Har den senaste tidens oro kommit som en överraskning?

— Att även USA:s ekonomi skulle komma att ifrågasättas fanns inte med i våra beräkningar då. Det politiska dödläget där är stelare än många trott.

Relaterade artiklar

Tuffast för bygg- och fastighetsbranschen
”En splittrad bild i utmanande tider”
”Vårt resultat i kvartalet är tydligt påverkat av marknadsläget”
Vinstvarning från NCC