Nyheter

Bostäder i Arenastaden lockar unga

Trögt på bostadsmarknaden? Inte i Solnas nya stadsdel Arenastaden. Drygt 90 procent av bostäderna i det första huset är redan bokade.

Utsikt mot nationalarenan med Skandinaviens största köpcentrum runt hörnet – det blir verklighet för de boende i Arenastaden i Solna.

Bostadsrättsföreningarna Fribiljetten och Säsongskortet är de första som byggs i området. I veckan tog de blivande Arenastadsborna det första symboliska spadtaget för sina nya hemkvarter som ska stå klara 2014.

Höghusen för brf Fribiljetten och brf Säsongskortet är det första bostadskvarteret som byggs i området av Peab. Husen blir 21 våningar höga. Totalt handlar det om 715 lägenheter som ska byggas i fem hus alldeles intill Friends Arena och Skandinaviens största köpcentrum Mall of Scandinavia. I dagsläget är det bara elva av 143 lägenheter som inte är sålda i Fribiljetten.

[[{”type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”3250″,”attributes”:{”alt”:””,”class”:”media-image media-image-left”,”height”:”296″,”style”:”width: 200px; height: 296px; float: left; margin: 2px 6px; ”,”width”:”200″}}]]Nästan 60 procent av dem som bokat bostad i Arenastaden är födda på 1980- och 1990-talet. Medelåldern bland de som flyttar in är 33 år. Fyra av tio är Solnabor och 6 av tio kommer från Solna eller grannkommunerna.

– De här bostäderna har verkligen träffat rätt bland unga vuxna med egen inkomst. Det här är en kundgrupp som vill ha fart och fläkt varför läget och utbudet i den här nya moderna, stadsdelen, men också utformningen av lägenheterna, passar dem perfekt, säger Sofia Ljungdahl, VD Peab Bostad.
 

Utsikten från 21:a våningen har lockat en annan kundgrupp. 

– De översta våningarna med 63 kvadratmeter stor takterrass gick först. De var inte svårsålda. Ungdomarna väljer främst de mindre och billigare lägenheterna längre ner i huset. Ettorna och tvåorna upp till våning tio tog slut på en timme, säger Mikael Karlsson, mäklare på HusmanHagberg.

Han berättar att flera spekulanter tältade utanför försäljningskontoret för att ha chans på en lägenhet. 

– Många är idrottsintresserade och lockas av närheten till arenan. Men även Mall of Scandinavia drar, liksom att det är nytt och fräscht, nära kommunikationer och nära till stan. 

Arenastaden i Solna är ett av de största stadsdelsutvecklingsprojekten i Sverige just nu. Väl färdigt kommer området att innehålla Skandinaviens största köpcentrum, Sveriges nya nationalarena och ett 26-våningar högt hotell. Visionen är att nå 25 000 arbetsplatser och 3 000 nya bostäder i närområdet.

Arenastaden började byggas 2009 och de centrala delarna kommer att stå klara 2020.

Susanne Bengtsson
[email protected]

Bilden: Brf Fribiljetten. Fotograf/Källa: Peab

Fakta om bostäder och köpare i brf Fribiljetten och brf Säsongskortet:

– Totalt 715 bostäder, 143 lägenheter i 5 hus med 21 våningar. 
– Inflyttning sker successivt med start första kvartalet 2014
– 57 procent av köparna är födda på 1980- och 1990-talet
– Medelår är 33 år, medianköparen är född -1981.
– 59 procent från norra Stor-Stockholm (Solna, Bromma, Kista, Sollentuna, Spånga, Stockholm)
– 37 procent är från Solna
– Priserna på bostäderna varierar mellan 1,3 – 5,9 miljoner kronor.
– Fördelning av tvåor, treor, fyror är olika i olika hus. Ex: Brf Säsongskortet: ettor 2 st, tvåor 85 st, treor 54 st, fyror 2 st.