Nyheter

Bostadsministern invigde bygget av Cederhusen

Bostadsminister Per Bolund sätter första skruven i Cederhusen. Foto: Cederhusen, Nordr

Cederhusen i Hagastaden kommer att bli Sveriges största bostadskvarter i trä. Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och Bostadsminister Per Bolund (MP) var på plats för att inviga bygget.

– I början av 2019 vad jag med och planterade ett cederträd vid platsen där projektet Cederhusen nu växer fram. Här skapas attraktiva bostäder på ett miljöanpassat sätt, samtidigt som de kombinerar innovativa bygglösningar med väl beprövad teknik. Att bygga just trähus i Hagastaden stämmer väl med överens med våra ambitioner för området att utveckla en hållbar och traditionell stadsmiljö, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad.

Cederhusen byggs med stommar av korslimmat trä från Dalarna som produceras i träindustriföretaget Setras nya fabrik i Långshyttan, cirka två timmar från platsen där husen byggs. Inom ramen för projektet byggs fyra bostadshus som kommer att bli 10-13 våningar höga. Husen kommer att inrymma 234 lägenheter i varierande storlekar och med olika typer av planlösning. I veckan var det officiell byggstart.

– Vi är oerhört stolta och tacksamma för att stadsbyggnadsborgarrådet och bostadsministern invigde byggnationen av Cederhusen. Det skickar en oerhört viktig signal till vår bransch och till den breda allmänheten i stort att det här är ett viktigt projekt. Vi är många som tror på ett ökat trähusbyggande i Sverige och Stockholm framöver, säger Anna Ervast Öberg, ansvarig för projektutveckling Cederhusen på Folkhem.

Cederhusen ska stå klara i början av 2022.