Nyheter

Bostadspriserna: ”Vi har gått från en ytterlighet till en annan”

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter i riket sjönk med 1 % i december. Foto: Fastighetsbyrån

I december sjönk villapriserna med 3 procent och bostadsrättspriserna med 1 procent, det visar siffror från Mäklarstatistik.
För helåret 2022 landar villapriserna på minus 10 procent och bostadsrätter på minus 9 procent.
– Vi har gått från en ytterlighet till en annan, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter i riket sjönk med 1 procent i december och villapriserna sjönk med 3 procent.

På 12 månader, helåret 2022, så har bostadsrättspriserna i riket sjunkit med 9 procent medan villapriserna sjunkit med 10 procent.

För ett år sedan kunde vi sammanfatta 2021 med en prisuppgång på villor med 13 procent och 7 procent på bostadsrätter. Nu ser vi en liknande nedgång. Vi har gått från en ytterlighet till en annan. Från en pandemi som boostade efterfrågan till krig, inflation, räntehöjningar och elpriser som leder till sjunkande priser, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Den kraftiga prisnedgången på villor på tre månader hänger ihop med de höga elpriserna.
Störst nedgång kan vi se i södra Sverige, där elpriserna är högst, och på dyrare orter, säger Johan Engström.

Stockholm : priserna planade ut under hösten

Bostadsrättspriserna sjönk med 1 procent i både centrala Stockholm och Stor-Stockholm i december. Villapriserna i Stor-Stockholm sjönk med 2 procent i december.

December är en månad med traditionellt sett ganska låg omsättning av bostäder. Så var även fallet i år även om vi märkte av att många som sålt under hösten var villiga att köpa hela vägen fram till jul. Statistiken fortsätter att visa den utplaning av priser som vi sett under hösten, säger Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Södermalm.

Göteborg: avvaktande köpare

Under december sjönk bostadsrättspriserna i både centrala Göteborg och Stor-Göteborg med 2 procent. Villapriser i Stor-Göteborg sjönk med 3 procent i december.

I Göteborg är det fortsatt utmanade med avvaktande köpare. December brukar generellt vara en lugn månad med färre försäljningar. Så här i starten av 2023 upplever vi något mer positiva vindar med ökat intresse för de bostäder som annonserats. Vi upplever att köparna närmat sig säljarna, säger Jimmy Lang, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Lerum

Malmö: större delen av prisnedgången

Bostadsrättspriserna i både centrala Malmö och Stor-Malmö sjönk med 1 procent i december. Villapriserna i Stor-Malmö sjönk med 3 procent i december.

Vi upplevde att marknaden i Malmö höll igång ända fram till strax innan jul vilket var positivt. Att siffrorna visar en större prisnedgång på villor än bostadsrätter motsvarar förväntningarna och har bidragit till ett fantastiskt köpläge för de bostadsrättsägare som vill flytta till villa. Vår förväntan är att den större delen av prisnedgången ligger bakom oss och att prisnivåerna kommer att plana ut inom kort, säger Jesper Jeschko Björnsson, mäklare på Fastighetsbyrån Malmö.