Nyheter

Bostadsrätt <br></br> – med extra allt

Med en gemensam biograf, vinkällare och tennisbana är Victoria Park mer än din vardagliga bostadsrättsförening. <br></br> — På Victoria Park köper du inte en lägenhet utan ett livsstilsprojekt, säger Unni Åström, vd på Victoria Park i Malmö.

För en del räcker det inte med att bara bo i ett hus eller en lägenhet. En del vill ha det bästa från de båda världarna. Och lite till. Victoria Park i Malmö är ett bostadsområde som byggs i fem etapper. Sammanlagt omfattar projektet 395 bostadsrätter.

Den första etappen öppnar sina dörrar nästa år och för den som köpt en lägenhet väntar en värld fylld av bekväm vardagslyx, delad med de andra lägenhetsinnehavarna. Eller vad sägs om en gemensam lounge med bibliotek, barer, en biograf och en restaurang.

Men som i de flesta fall är inte lyxen gratis.
— I etapp ett kommer kvadratmeterpriset ligga på 52 000 kronor. Sedan tillkommer en månadsavgift för bland annat värme och en serviceavgift för alla bekvämligheter som vi kan erbjuda, berättar Unni Åström.

Victoria Park är ett nystartat projektutvecklingsbolag. Målet är att utveckla livsstilsboenden. Bostadsområdet i Malmö är det första i en kommande expansion över landet.

— Tanken är att vi härnäst ska öppna ett boende i Strängnäs, säger Unni Åström.

Kommer ni att utveckla boenden för olika livsstilar. Som för hästintresserade till exempel?
— I USA, som vi inspirerats av, är detta vanligt. Visst kan det bli mer specialiserat i framtiden men det känns ganska avlägset. Vi satsar på bra lägen i stadsmiljöer.

Skapar ni så kallade gated communities, alltså slutna områden, som ju av kritiker anklagas för att minska det offentliga utrymmet?
— Nej, tack och lov inte. När det gäller gated communities så kommer man inte in på området om man inte är föranmäld. Så är det inte här. Till exempel är restaurangen öppen för allmänheten. Däremot kommer trädgården att kännas privat, precis som vilken villaträdgård som helst, säger Unni Åström.

Bekväm vardagslyx i Malmös Victoria Park

Byggherre:Victoria Park.

Entreprenad: Totalentreprenad.

Entreprenör: Peab.

Arkitekt:Chroma Arkitekter.

Byggstart:2008.

Klart:Sensommaren 2009.

Kostnad: 1,8 miljarder kronor.