Nyheter

Böter för byggare som skadade arbetskamrat

Den elva kilo tunga rullen som byggnadsarbetarna kastade ner från en balkong två trappor upp träffade en arbetskamrat i huvudet. Nu har de dömts till 70 dagsböter var för grovt vållande till kroppsskada.

Olyckan inträffade på ett bygge i Visby för två år sedan. Gotlands tingsrätt bedömer att de två byggnadsarbetarna har hela ansvaret för att de bestämde sig för att kasta ut rullen på ett sätt som både var i högsta grad olämpligt och farligt. De tog en medveten risk som medförde risk för livsfara. De döms för grovt vållande till kroppsskada.

Deras arbetskamrat som fick rullen i huvudet befann sig på marken. Trots att hon hade hjälm blev hon allvarligt skadad och är fortfarande sjukskriven. Hon har alltid ont och hela hennes liv ändrades dramatiskt av olyckan.

Tingsrätten anser dock inte att hon har rätt till de 10 000 kronor i kränkningsersättning som hon begärt. Även om beslutet att kasta ut rullen var medvetet, så berodde olyckan på en felbedömning. Det var alltså inte fråga om en sådan uppsåtlig handling som kan ge rätt till ersättning för kränkning.

Ann Norrby / Arbetarskydd

Läs fler nyheter på www.arbetarskydd.se