Nyheter

Botrygg prispressar energisnåla lägenheter

Solfångare, gröna tak och ventilation via kulvertar. Det är några av miljölösningarna när Botrygg bygger 105 hyresrätter i Lundby Kyrkby i Göteborg i höst, skriver Miljörapporten.

Botrygg kallar konceptet Energi/Miljö-hus och konceptet prövas också i Västra Hamnen i Malmö. Bostäderna byggs med så kallad construction management — en delad entreprenad där Botrygg köper in alla byggtjänster och står för projektering och byggledning.

— Vi köper 20 varugrupper direkt från fabrik och importerar cirka 15 procent av byggmaterialet. Sammantaget leder det till att byggkostnaden blir 10-15 procent lägre jämfört med om vi skulle låta ett byggbolag göra allt, säger Joachim Arcari, projektledare på Botrygg Bygg, till Miljörapporten. Han är ansvarig för projektet i Lundby Kyrkby i Göteborg.

Förutom tjockare isolering har husen färre antal fönster samt krympt fönsterstorlek. Gröna sedumtak renar dagvattnet och isolerar mot värme och kyla. Ventilationen sker via självdrag med inkommande luft ifrån markkulvert. Därmed förvärms respektive kyls luften av marken innan den kommer in i lägenheten beroende på årstid.

Förutsatt att bergvärme står för uppvärmningen hamnar mängden köpt energi för husen på 29 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Används fjärrvärme hamnar nivån på 75 kWh.

— Det lutar åt att vi kommer att installera bergvärme, säger Joachim Arcari.

Läs mer om Miljörapporten – byggvärldens miljötidning