Nyheter

Bovieran – växande koncept

Innergård med djungelkänsla. Foto: Susann Engqvist.

Boviera växer.

Nu har den 12:e anläggningen öppnat i Järfälla.

– Många underentreprenörer har följt med hela tiden och samarbetet är numera nästan helt självgående, berättar Ingela Hemberg, projektchef på Skanska.

I veckan stod den tolfte Bovieran färdig i Järfälla, cirka 15 km norr om Stockholm.

Att kliva in i den karaktäristiska vinterträdgården i Bovieran är som att komma till en välkomnande djungel med palmer, exotiska träd och ett behagligt klimat.  Här finns cirka 3000 tropiska växter, flera sittgrupper, små stigar och en boulebana. Allt byggt för trygghet, trivsel och samvaro, målgruppen är seniorer, 55+.

Bovieran AB med säte i Göteborg har utvecklat Bovieran-konceptet sedan 2005, och 2009 stod den första Bovieran klar i Partille, Göteborg. Projektering pågår idag på ett flertal orter i Sverige, bland annat i Jönköping, Falun och Strängnäs.

Genom åren har Bovieran AB valt att samarbeta med ett fåtal entreprenörer vilket visat sig vara framgångsrikt.  Av de hittills tolv Bovieror som byggts har Skanska varit totalentreprenör för de senaste sju.

Samtliga byggs efter samma koncept. Husen, med sina 48 lägenheter är alltid tre våningar höga med utvändig fasad i tegel, trä och cementfiberskivor in mot vinterträdgården.

– Många underentreprenörer har följt med hela tiden och samarbetet är numera nästan helt självgående, berättar Ingela Hemberg, projektchef på Skanska för samtliga Bovieror som byggts i Skanskas regi.

Kontinuiteten ger stora samordningsfördelar som gör att priserna kan hållas nere. Men samtidigt förbättrar och förfinar man konstruktionen hela tiden.

– Många förändringar är små och märks kanske inte för gemene man. Produktutveckling är en ständigt pågående process. Vi jobbar till exempel hela tiden för att energieffektivisera, säger Ingela Hemberg.

Att färdigställa Järfällaprojektet har gått enligt planerna. När Byggvärlden är på besök har precis slutbesiktningen gjorts. Växterna, som bara varit på plats en vecka, verkar ha etablerat sig fint.

– Men det var lite besvärligt vid byggstarten. Vi hade otur med stora snömängder precis i början. Det blev många inställda gjutningar och vi fick värma bort isbildningar. Men det gick ju vägen ändå!

I dagarna lämnades de första nycklarna över.

 

FAKTA

  • Seniorboendet Bovierankonceptet är patentskyddat i 22 EU-länder och Norge.
  • Upphovsmannen, Göran Mellberg, byggde den första 2009 i Partille, sedan dess har 12 färdigställts, ytterligare 17 är planerade eller påbörjade, i framför allt södra Sverige. 
  • Varje Boviera består av 48 lägenheter på 64-87 kvm.
  • Bovieran AB ingår sedan 2015 i koncernen för Fastighets AB Balder (publ).
  • Bovieran AB tilldelades nyligen Kalmar Stadsbyggnadspris 2015.