Nyheter

Brandfarlig duk <br></br> i Ikea-bygge

Taket i det nya Ikeavaruhuset i Uppsala har byggs med en brandfarlig takduk. Materialet är förbjudet i Sverige.

När Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) testade materialet från bygget i Uppsala övertändes det direkt, skriver Upsala Nya Tidning.
— Det var ett mycket dåligt resultat. När vi hade gjort två tester avbröt vi provningen eftersom vi insåg att materialet aldrig skulle klara kraven. Det blev klart underkänt. Materialet är inte tillåtet att använda i större byggnader i Sverige. Det finns risk för snabb brandspridning, säger Per Thureson, brandtekniker på SP, till tidningen.

Sam Ranch, ordförande i Takproducenternas förening, tycker det är oroväckande att Ikea importerat ett icke godkänt material. Enligt uppgifter till tidningen ska Ikea ha direktimporterat den förbjudna takduken från Italien.
— Det finns många bra takdukar som uppfyller svensk standard att välja på. Det här materialet är en brandbomb, säger han till UNT.

Ikeas pressavdelning hade inget svar att ge på torsdagen kring den brandfarliga takduken.
— Säkerheten har högsta prioritet för oss. Vi använder bara godkända material och vi känner oss trygga med de material vi har valt till bygget i Uppsala, säger Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikea Sverige.