Nyheter

Branschkritik sprids i sociala medier

I ett debattinlägg på Byggvärlden går Fredrik von Platen, arkitekt och tidigare ställföreträdande generaldirektör för Boverket, till hård attack mot byggbranschen. Inlägget har väckt uppmärksamhet och fått stor spridning i sociala medier.

Ditt inlägg har gillats av hundratals läsare på Facebook. Vilken respons har du fått?

– Många har mejlat och jag har fått förfrågningar om att föreläsa. Jag har bara fått positiva inlägg, även från entreprenörsleden som skulle kunna känna sig träffade.

Det är skarp kritik du riktar mot branschen, vad fick dig att skriva inlägget?

– De sista åren på Boverket hade jag hand om ett litet regeringsuppdrag: Byggkostnadsforum. Vi tog fram en massa intressanta vittnesmål från branschen om hur man kunde hålla nere byggkostnaderna. Vi levererade 104 rapporter, men det finns inte en jävel inom branschen som läst dem. Jag fick som ett sista uppdrag att sammanfatta de här rapporterna i en skrift som heter ”Skärpning på gång i byggsektorn?” Den kommenterades inte av någon, trots att alla stora bolag köpte in 40 eller 50 ex av den.

– Sedan dess har jag jobbat vidare med de här frågorna och jag började reflektera över kurvan nyproduktionskostnadsindex. Jag fattar inte att ingen annan kommenterar den. All annan industri har lyckats rationalisera och minska kostnaderna, men vi i byggsektorn snyltar åt oss det som andra industrier rationaliserat bort. Det finns en inställning att man inte behöver anstränga sig, man kan bygga som man alltid har gjort.

Varför hörs så få kritiska röster mot byggbranschen?

– Jag tror att vi har varit väldigt duktiga på att lägga ut dimridåer. I stället för att rätta till våra fel säger man att det är fel någon annanstans och pekar till exempel på en oerhört oseriös undersökning som gjorts i Tyskland. Byggandet fungerar sämst i Sverige eftersom vi har de högsta byggkostnaderna och det beror på att det är en inhemsk industri. Man försöker stänga ute allt industriellt tänkande.

Byggföretagen pekar ofta på långa ledtider och krångliga byggregler som en orsak till att det byggs så få bostäder i Sverige. Vad tycker du om det argumentet?

– Det är bara ett snack som inte stämmer när man börjar undersöka det. Om man kunde lära sig att komma in med riktiga handlingar från början skulle det inte vara ett problem. Så byråkratiskt är det inte. Skulle det finnas hyresrätter där man kan sänka hyrorna så gör man inte det, då river man husen. Man bygger precis så mycket att det räcker för tillkommande miljonärer.

Du konstaterar att ”Staten har dansat efter byggbranschens pipa.” Borde staten ställa mer krav på byggsektorn?

– Ja, det tycker jag, men på vilket sätt vet jag inte.

Vad skulle branschen tjäna på att vara mer självkritisk?

– Dels respekt, men om branschen har som uppdrag att se till att svenska folket får bostäder borde de också göra någonting. Nu finns det de som bygger rationellt och har lägre kostnader, men då sänker de priserna bara precis så att de kommer i ett bättre läge än konkurrenterna.

Vad skulle samhället tjäna på en mer självkritisk byggbransch?

– Blir hyrorna lägre blir bostadsbidragen lägre och skattepengarna kan användas till vettigare saker, människor får också mer pengar över till annat. Jag hörde ett kommunalråd i en mindre stad som var stolt över att priserna på bostäder började närma sig Stockholmsnivåer. Det är vansinne, som att glädjas åt att priset på kaffe höjs!

Marie Bergström
[email protected]

Läs Fredrik von Platens debattinlägg här.