Nyheter

Brist på intresse från entreprenörer – men inte från Byggvärldens läsare!

Västtrafik fick inga anbud på det nya resecentrumet vid Åkareplatsen. Men nu har två entreprenörer upphandlats och Västtrafik håller tidtabellen. Foto: Susanne Bengtsson

 I höstas hade Västtrafik svårt att handla upp entreprenörer till sitt nya resecentrum vid Åkareplatsen, en av Byggvärldens toppnyheter 2017. 
Men nu har situationen löst sig.
– Vi fick tänka om vad gällde entreprenadformen, säger Christer Johansson, byggprojektchef hos Västtrafik.

I september berättade Byggvärlden att Västtrafik hade svårt att hitta entreprenörer som ville bygga det nya resecentrumet vid Åkareplatsen vid Centralstationen, ett projekt värt cirka 15 miljoner kronor. Detta blev en av årets mest lästa artiklar på Byggvärlden.se.

En överhettade byggmarknad i Göteborg, med många stora infrastrukturprojekt som pågår samtidigt, angavs som förklaringen till det bristande intresset från entreprenörerna.

Nu har situationen löst sig för Västtrafik som handlat upp två olika entreprenörer.
– Fristads Bygg har fått kontrakt på själva resecentrum, en två våningar hög servicebyggnad.

– FO Peterson har upphandlats för terminaldelen, en markanläggning som består av tak som väderskydd för väntande resenärer i direkt anslutning till busshållplatserna.

– Vi var tvungna att tänka om och gå ut och fråga marknaden igen. Vi valde en samverkansform istället för en utförandeentreprenad vilket var positivt. Då blev det lite lättare att få in anbud, säger Christer Johansson.

Har ni lärt er något av den här upphandlingen?
– Det finns en del att fundera över. Eftersom marknaden i Göteborg är ansträngs så måste vi nog tänka mer på upphandlings- och entreprenadformer. Vi måste också börja handla upp tidigare i processen. Kanske redan när programskedet är klart.

Kommer ni att hålla tidtabellen trots förseningar i upphandlingen?
– I stort sett. Arbetena har inletts och kommer att bli klara under senare delen av våren 2018.