Nyheter

Bristande arbetsmiljö – på fackets eget bygge

När byggherrar och entreprenörer slarvar med arbetsmiljön är Byggnads snabba med kritik. Nu är det ombyggnaden av Byggnads huvudkontor som möter kritik.

Byggnadsarbetareförbundets och Kommunals huvudkontor på Hagagatan i centrala Stockholm byggs om för 250 miljoner kronor. Byggherre är fastighetsbolaget Polstjärnan, som ägs av de båda fackförbunden.

Hifab har anlitats som projektsamordnare medan BTH Bygg leder byggarbetet. Dessutom är ett flertal underentreprenörer inblandade.
Flera lagbasar träder nu fram i tidningen Byggnadsarbetaren och framför stark kritik mot hur bygget skötts.

— Det har inte fungerat alls. Det är sorgligt att det ska vara så här på en arbetsplats som är Byggnads egen, säger målarnas lagbas Jan Öberg till tidningen och får snabbt medhåll.

— Det är det sämsta jag varit med om, säger sprinklermontören Kurt Gustavsson.

Det är ytterligare fyra erfarna byggnadsarbetare som i Byggnadsarbetaren beskriver ett kaotiskt bygge, där det saknats fungerande tidplaner och där arbetsmiljön varit usel. Det har varit dammigt och stökigt, olika yrkeskategorier har stått på varandra och jobbat.

Arbetsmiljöverket har ryckt ut minst fem gånger.

— Det är helt orimligt att ett enda bygge ska kräva så många besök, säger arbetsmiljöinspektör Kristian Lönnström till tidningen.

Entreprenören hävdar att byggherren är orsak till problemen:

— Vi har aldrig gjort så mycket tidplaner som här, säger Anders Bång, projektledare för Hifab och pekar på att förseningar och arbetsmiljöproblem uppstått då mycket extra arbete tillkommit, samtidigt som tidplanen skulle hållas.

Byggherren slår tillbaka och att Polstjärnans misstag är att de inte kontrollerat och agerat tuffare mot Hifab.