Nyheter

Brittiskt byggbolag ansöker om konkurs

 
Det brittiska byggbolaget Carillion har ansökt om konkurs efter att samtal med långivare strandat i helgen, skriver Financial Times.

Skanska har inte minst ett enormt brittiskt vägprojekt (A14) tillsammans med bland annat Carillion. 

Carillion har haft likviditetsproblem under en längre tid och bolagets nettoskulder uppges ligga på 900 miljoner pund samt pensionsskulder på 580 miljoner pund. Det kan ställas mot Carillions börsvärde som uppgår till under 100 miljoner pund efter att aktien tappat kring 90 procent av sitt värde under 2017. 

Carillion, som har 43.000 anställda varav nära 20.000 i Storbritannien, har ett antal pågående projekt. Ett av dessa är Storbritanniens största infrastrukturprojekt hittills, ett höghastighetstågprojekt med utbyggnad från London och uppåt i nordväst i England via Birmingham och till städer som Manchester och Leeds. Projektet som helhet har tidigare bedömts ha ett värde på 55,7 miljarder pund och bland alla de bolag som är inblandade återfinns bland annat Skanska.

Dessutom har Skanska ett brittiskt vägprojekt (A14) tillsammans med bland annat Carillion. I slutet av 2016 delgavs det att ett samriskbolag med Costain, Balfour Beatty och Carillion bildats för uppgiften att förbättra den brittiska motorvägen A14. Skanska kallar på sin hemsida just det projektet för ”ett av de största” brittiska vägprojekten.

Sammanlagt kontraktsvärde angavs i samband med ordern uppgå till 876 miljoner pund varav Skanskas del var värd 290 miljoner pund, eller cirka 3,4 miljarder svenska kronor. Den nya vägen planeras att öppna för trafik sent under 2019.

Skanska svarar i dagsläget inte på frågor om möjligheten att få klart det arbetsintensiva A14-projektet i tid på grund av Carillions förvärrade läge. Bolaget svarar inte heller på om projektet kan medföra eventuella finansiella effekter för Skanskakoncernen alternativt om det finns risk för följdverkningar i andra projekt utöver A14 – exempelvis till följd av underleverantörer som får problem.

Skanska ger inte heller kommentarer om möjliga implikationer på den brittiska marknaden.

Det meddelar Andreas Joons på Skanskas pressavdelning i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

– Vi kan inte kommentera något finansiellt eller om marknaden på grund av tyst period, svarar han.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt