Nyheter

Brorsan tar över familjeföretaget

Anrika F.O. Peterson & Söner har en ny vd. Den 1 april tog Jonas Steen över rollen från brodern Sven. Därmed förs en långlivad familjetradition vidare.

Jonas Steen är på intet sätt nykomling i F.O. Peterson & Söner. I flera decennier har han jobbat i familjeföretaget, nu senast som arbetschef.

Hur har övertagandet varit? Har din bror lagt sig i eller har han varit till hjälp?

– Det har inte varit några problem alls. Vi har ju jobbat ihop i mer än 20 år och det har fungerat bra, säger Jonas Steen. F.O. Peterson & Söner bildades redan 1870 av Jonas Steens farfars far Frans Oskar Peterson. Fyra generationer senare är företaget fortfarande i familjens ägo. Förra vd:n Sven Steen har i intervjuer sagt att förklaringen till företagets överlevnad ligger i att man inte har krånglat till det och hållit sig till det man kan.

Vad har du för ledord nu när du är vd? – Vi ska präglas av ett affärsmannaskap. Vi ska tjäna pengar, men vi ska uppträda korrekt.

Det låter som om du beskriver gamla, artiga gentlemän.

– Ja. Vi ska föra den gamla byggmästartraditionen vidare. Sedan har jag en ambition att vi ska bygga mer i egen regi. Om vi kan bygga 20-30 lägenheter i egen regi per år så är jag nöjd. Men det är en lång process och man måste ha tålamod.

Ser du några utmaningar?

– Byggbranschen är en traditionell bransch. Det gäller för oss att komma med nya arbetssätt och samarbetsformer. Byggherren och entreprenören sitter i samma båt. De senaste åren har varit tuffa för F.O. Peterson & Söner. När Sveriges Byggindustrier publicerade listan över de största byggföretagen 2009 rasade företaget nio placeringar till plats 44 jämfört med året innan. Omsättningen inom byggsidan sjönk med hundratals miljoner kronor och för ett par år sedan sades ett tiotal hantverkare upp. Hur ska ni stoppa den här utvecklingen? – Genom att vara mer noggranna i våra anbudsurval. Orsaken till att omsättningen sjönk är att vi lämnade ett antal anbud som inte var konkurrenskraftiga. Det är en himla massa söner som tagit över företaget i nya generationer. Finns det några döttrar på gång? – Sven och jag har var sin dotter och vi kommer att uppmuntra dem att engagera sig i företaget.

Jonas Steen

Aktuell: Som ny vd för F.O. Peterson & Söner.

Ålder: 48.

Utbildning: Civilingenjör.

Bor: Göteborg.

Familj: Gift och tre barn.

Hobby: Försöker spela lite golf.