Nyheter

”Bygg studentskrapa <br></br> i Solna”

Bristen på studentbostäder är värre än någonsin i Stockholmsområdet. Nu vill socialdemokraterna göra om det halvtomma stadshuset i Solna till 500 studentbostäder.

Stockholms Studentkårers Centralorganisation, SSCO, uppger att kötiden för studentbostäder i Stockholm är värre än vanligt inför höstens terminsstart – omkring tio månader. Det gör att studenter kan tvingas tacka nej till sina erbjudna studieplatser i Stockholm.

Samtidigt står stadshuset i Solna halvtomt. 250 tjänstemän delar på sammanlagt 13 600 kvadratmeter, vilket ger 54 kvadrat per anställd. Socialdemokraterna förslår därför att kommunens service flyttar till mindre och lämpligare lokaler, förslagsvis i den nedlagda Hagalundsskolan. Den ligger lämpligt nära den framtida reseknutpunkten Solna station och Nationalarenan.

Stadshusets utformning är väl lämpad att göras om till studentkorridor eller smålägenheter.
— En ny studentskrapa skulle väcka liv i ett centrum som på kvällar och helger är dött och otryggt, säger oppositionsrådet Johanna Graf (s).

Sossarna har börjat räkna på det hela. Det 15 våningar höga stadshuset skulle kunna inrymma 400-500 rum eller lägenheter på 27-34 kvadratmeter.

SSCO välkomnar initiativet och påpekar att läget är perfekt för studenter genom närheten till innerstan, universitet och pendeltåg.
— Det är en utmärkt idé. Vi behöver konstruktiva lösningar för att reda ut den svåra bostadsbristen, säger SSCO:s ordförande Kristian Kull i ett uttalande.