Nyheter

Byggaktier på ostadig grund

2007 började bra — men sedan dök byggbolagen på börsen. Allra tuffast var det för JM. Nu väntar ett ostadigt år för de börsnoterade byggbolagen, anser analytikerna.

Stockholmsbörsen backade sex procent förra året, vilket innebär att det blev det sämsta börsåret sedan 2002.
Börsåret 2008 har inletts med farhågor om att den amerikanska ekonomin slutat växa med tal om recession. Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, står inför ett dilemma. Ska den bekämpa inflationen, som späs på ett högt oljepris, kring 100 dollar fatet, och en svag dollar, eller ska den se till den reala ekonomin, tillväxt och nya jobb.

Av de svenska byggföretagen är det däremot bara Skanska, som följde OMX väl förra året, som har en direkt exponering mot den amerikanska marknaden. Hur kommer bygginvesteringarna i USA att påverkas om det blir en recession?
– Investerare kan välja bort Skanska bara för att de är exponerade mot den amerikanska marknaden. Att de mest är exponerade mot offentliga sektorns finanser, den analysen görs inte av alla ifall det blir problem i USA, säger Johan Andersson, analytiker på ABG Sundal Collier.

Aktieägarna i Peab kände desto mer framtidstro, när bolaget renodlade sin struktur, och satte Peab Industri på börsen. Den åtgärden blev uppskattad så snart planen blev känd med stigande kurs som följd.
– Peab har tjänat mycket pengar och kunnat visa upp flera bra projekt på olika håll i Norden, säger Bertil Nilsson, analytiker på Glitnir.

Högtryck i branschen med vissa flaskhalsproblem som brist på arbetskraft gör att pristrycket uppåt varit det största orosmolnet.
2008 kommer analytikerna att hålla ögonen på orderingången, fastighetsbolagens affärer och utvecklingen på den kommersiella fastighetsmarknaden. Därtill är bostadsbyggandet i Stockholm en temperaturmätare på konjunkturen.

Hur såg analytikerna på börsåret 2007? Läs hela artikeln om byggbolagens ras på börsen i Byggvärldens senaste nummer.