Byggarbetsgivarna svarar: Ackord ökar olycksrisken

Byggarbetsgivarna svarar: Ackord ökar olycksrisken
Fem arbetsgivarförbund inom byggsektorn bemöter Byggnads debattartikel med krav på arbetsmiljöcertifiering: Ackordssystemet, som Byggnads vill bevara, är en orsak till olyckorna i branschen.

Hittills i år har sju byggnadsarbetare dött på sina arbetsplatser. Mellan 2005 och 2010 inträffade 78 dödsolyckor i byggbranschen. Varannan byggnadsarbetare är rädd för att gå till jobbet, skrev Byggnads ordförande Hans Tilly och avtalssekreterare Torbjörn Johansson på DN debatt i måndags. De tänkte återkomma med krav på arbetsmiljöcertifiering i avtalsrörelsen.

I går svarade fem arbetsgivarförbund inom byggsektorn i branschtidningen VVS Forum.

– Vi utgår från att det innebär att Byggnads även vill jobba för att minska de riskbeteenden som förstärks av ett ackordssystem som bara premierar högt tempo, skriver de fem förbunden (Sveriges Byggindustrier, VVS Företagen, Plåtslageriernas Riksförbund, Maskinentreprenörerna och Glasbranschföreningen).

De menar att en orsak till olyckorna är just ackorden. Dessutom är olycksfrekvensen den lägsta i världen och de känner inte igen beskrivningen att byggnadsarbetarna skulle vara rädda att gå till jobbet. De menar att branschen upplevs som positiv, att trivseln är en av de allra bästa i näringslivet och sjukfrånvaron låg.

Byggarbetsgivarna kan tänka sig en frivillig arbetsmiljöcertifiering. Men det är inte en fråga för avtalsrörelsen, anser de.

Relaterade artiklar

Inspektioner med fokus på utstationerad arbetskraft
Säkra byggarbetsplatser kräver oberoende kontroller
Byggnads: Det är läge att växla upp
Nu blickar vi framåt för branschens bästa!