Nyheter

Byggarnas skyddsutrustning ska göra nytta inom vården

Skyddsutrustning plockas ner från hyllorna för att reserveras för vården. Foto: Beijer Byggmaterial

 Skyddsutrustning som saluförs mot byggbranschen ska istället göra nytta inom vården. Beijer Byggmaterial står redo att leverera skyddsmasker och plasthandskar till personal som jobbar med att hantera vårdinsatser till följd av Covid-19 spridning.

I helgen tog Tobias Johnsson, chef på Beijer Byggmaterial i Västerås, initiativet att skänka skyddsutrustning från varuhuset till sjukhuset i Västerås.

Nu väljer hela byggvarukedjan att inför tillfälligt säljstopp för skyddsutrustning som kan vara aktuell för vårdens behov. Det handlar om produkter som främst skyddsmasker och engångshandskar. Anledningen är att man uppmärksammat ropen på hjälp från vården om att det saknas skyddsutrustning.

– Vi gjorde en lista på artiklar som vi tror kan vara aktuella för vården och har nu infört säljstopp i butiker och e-handel på sådan skyddsutrustning och plockat ner varorna från hyllorna, berättar Elisabet Heinrich, marknadschef på Beijer Byggmaterial.

En dialog har initierats med Socialstyrelsen för att avgöra om artiklarna kan vara till nytta för vården och var i landet de kommer bäst till användning.

– Det är självklart att vi på Beijer Byggmaterial går in och hjälper till med det vi kan, vården är hårt belastad och det är där som denna skyddsutrustning just nu kan göra mest nytta, säger Geir Thomas Fossum, vd på byggvarukedjan.

Kommer skyddsutrustningen att räcka även till de behov som byggbranschen har?

– Det här beslutet betyder inte att vi tar bort skyddsutrustning för våra byggkunder. Vi har bra alternativ som täcker deras behov, men de är inte i behov av virusskydd på samma sätt som vårdpersonalen är, säger Elisabet Heinrich.

Hon menar att Beijer Byggmaterial har Sveriges största lager av byggmaterial och att det finns skyddsutrustning för alla. Det finns också en stor vilja bland personalen att hjälpa vården i den situation med smittspridning som uppstått.

– Vi finns över hela Sverige med 82 butiker, e-handel och centrallager och vi har 2000 medarbetare som vill hjälpa till.

Även kunderna har varit positiva till initiativet.

– De har absolut förståelse och vi har mötts av många glada tillrop och fått positiv respons. Vården behöver vår hjälp, och med alla små initiativ som tas på olika håll kommer vi att klara krisen.