Nyheter

Byggbemannare: <br/> ”Vi är bra för Sverige”

Fackförbunden tar strid för att hindra användandet av bemanningsföretag.<br/> – Jag blir så ledsen när jag hör det. Bemanningsföretagen är bra för Sverige, omfamna oss istället, säger Jessica Löfström, vd för Expandera Mera.

Expandera Mera rekryterar och hyr ut personal i byggbranschen. Efter år av hårda strider med Byggnads driver hon nu ett framgångsrikt företag. Men sex fackförbund, bland annat Byggnads, skriver på DN Debatt att de vill begränsa företagens rätt att använda sig av bemanningsföretag.

Företagen gör så, enligt facket, för att kringgå las. Vilket Jessica Löfström delvis håller med om.

-Men det är bara ett symptom på ett större problem; att den svenska modellen, som annars är bra, måste ses över. Nu får vi ta kritik för att modellen inte fungerar, säger Jessica Löfsfröm.

”Bemanningsföretag här för att stanna”

Hon tror inte att facken kommer att lyckas minska bemanningsföretagens verksamhet.

– Det kommer inte att hända. Bemanningsföretagen är här för att stanna. Företagen kommer att behöva mer flexibel arbetskraft i framtiden.

Enligt fackförbundens undersökning vill få jobba i bemanningsföretag. Men Jessica Löfström har en annan bild.

– Bemanningsföretagen har många gånger bättre avtal så det kan istället vara en fördel att vara anställd i bemanningsföretag. Eftersom vi har många kunder ökar valfriheten och de har bra möjligheter att få karriärcoachning.

Hon framhåller också att bemanningsföretagen fungerar som inslussning till arbetsmarknaden.

– Det hjälper bland annat långtidssjuka och invandrare att komma in på arbetsmarknaden. Se bara hur många polska byggnadsarbetare, som tidigare bara jobbat svart, som kommit in på arbetsmarknaden genom Expandera Mera.

Är du rädd för nya bråk med Byggnads?
– Nej, men det är synd att de vill ha bort bemanningsföretag för vi kommer inte att hamna där, säger Jessica Löfström