Nyheter

Byggbolag blir lurade

Västsveriges största stöld- och hälerihärva med entreprenadmaskiner har sprängts. Ligan misstänks ha stulit en mängd grävmaskiner och hjullastare från bland annat Cramo och Ramirent. <br></br> — Antalet bedrägeribrott har ökat sedan i höstas,

Sex personer misstänks för att ha stulit och lurat till sig fem grävmaskiner och fyra hjullastare till ett värde av cirka 5 miljoner kronor.

23 mars lämnade kammaråklagare James von Reis in stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt. Men härvan kan växa.

— Personer i samma nätverk ingår i en utredning som vi arbetar med och som innehåller ungefär lika många maskiner till. Men vi har inte kunnat avsluta den eftersom vi inte har fått tag i den huvudmisstänkte, säger Leif Essefjord, polisinspektör på polismyndigheten i Västra Götaland som utreder de misstänkta brotten.

Stölderna har ägt rum under 2007 och 2008. Tillvägagångssättet är olika. I några fall har maskiner stulits. I ett fall har ligan utgett sig för att komma från ett existerande byggbolag och på så sätt lurat till sig en grävmaskin som de sedan sålt.

I två fall har ligan hyrt maskiner genom att uppge företagsnamnen Bennys Matt Entr AB och L M Hansson Bygg & Städ AB .

— Vi misstänker att de köpt dessa bolag för att kunna lura till sig maskiner och annat. Men vi tror inte att de gamla ägarna till företagen har vetat om att bolagen skulle använts så här, säger Leif Essefjord.

Ligan har lyckats sälja maskiner för över en miljon kronor, bland annat har en hjullastare och en grävmasking skeppats till en köpare i Tyskland.

I fallet då Cramo drabbades hyrde en representant från Bennys Matt Entr AB en grävmaskin värd 15 miljoner kronor. Ligan rensade sedan bort Cramo-dekaler från maskinerna, gjorde upp med en köpare i Tyskland och transporterade grävmaskinen till Stena Lines Tysklandsterminal för att föra den ut ur landet. Men försöket misslyckades.

Enligt Jonny Andersson, finanschef på Cramo är de ökade bedrägerierna ett tecken på lågkonjunktur. Sedan i höstas har Cramo blivit utsatta för 6-7 liknande bedrägerier.

— Vi hade en liknande våg 2004 men sedan var det lugnt, nu är det sämre tider och när vissa mindre noggräknade företagare ser att det ska gå åt pipan säljer de sina bolag till personer som i sin tur köper och hyr grejer på företaget innan de i sin tur säljer vidare till en målvakt som får ta smällen när det blir konkurs, säger Jonny Andersson.