Nyheter

Byggbolag i fiffelhärva

Privata renoveringar i lyxvillor hos förra mediechefen Tobias Bringholm betalades av arbetsgivaren. Fritidshuset i Norberg renoverades för en påstådd Big Brother-produktion. <br></br> Nu har elva personer delgivits misstanke om brott. Åtminsto

Tobias Bringholm, tidigare toppchef på TV4 och grundare av produktionsbolaget Metronome, är inblandad i en omfattande rättsprocess. Hans forna arbetsgivare Schibsted har stämt honom för förskingring, skriver Dagens Media.

— Eftersom det pågår en tvist vill jag inte kommentera. Men jag anser att jag gjort rätt, säger Tobias Bringholm till Byggvärlden.

Enligt Dagens Media ska 17 bolag ha utfört privata uppdrag åt Tobias Bringholm, och skickat fakturorna till Metronome. En stor del av dessa bolag är verksamma inom byggbranschen.

Ett exempel är företaget PHB Byggare som utfört omfattande renoveringar på Bringholms sommarhus i Norberg.

Enligt Schibsteds stämningsansökan ska Tobias Bringholm ha instruerat byggfirman att skicka fakturorna till Meter Film och Television, som ingår i Metronome. Schibsted konstaterar att det aldrig varit aktuellt med tv-sändningar från det aktuella sommarhuset. Enligt PHB Byggare, som inte är misstänkta för något brott, fanns det dock ingenting i upplägget som väckte misstankar.

— Vi hade möten med Tobias Bringholm och han beskrev tydligt att det handlade om en Big Brother-produktion. Vi hade ingen anledning att misstro honom, säger Gerd Brolin, grundare och ägare av på PHB Bygg, till Byggvärlden.

Parallellt med Schibsteds stämning pågår också en utredning på Ekobrottsmyndigheten. Åklagare Martin Tidén delgav nyligen elva personer om misstanke för brott.

— Jag kan säga att någon av dessa personer är byggentreprenör. Misstanken för entreprenören är medhjälp till försvårande av skattekontroll. Något mer kan jag inte säga.

På ett generellt plan, vad har företag som skickar fakturor, för ansvar om det visar sig att uppdragsgivaren farit med osanning?
— En faktura ska spegla verkligheten. Om den inte gör det blir det problem med bokföringen. Om den inte är sann måste man utreda hur mycket alla kände till.

Och om företagen som utför tjänster och skickar fakturor är medvetna om felaktigheterna?
— Då kan de få en skuld i det hela eftersom de medvetet vridit på sanningen.

Fiffelfakturorna

Nedan är exempel på bolag som ska ha levererat tjänster och varor till Tobias Bringholm och skickat fakturan till Metronomebolag. Observera att det inte betyder att byggföretagen är misstänkta för brott.

Byggbolag A – Arbete med båten ”Andante”
Bolaget fakturerade Meter sju gånger för byggnadsarbeten. På fakturorna angavs att arbetet avsett tv-produktioner som Big Brother, Vem vill bli miljonär, Dixie och Jeopardy. I själva verket ska en stor del av arbetet ha utförts på Tobias Bringholms båt ”Andante.
Belopp: 2 282 012 kronor

Byggbolag B – Inredning av badrum och villa på Djursholm
Ett bolag, specialiserat på design av kök och badrum. 2001 fakturerade bolaget Meter och skrev på fakturan: ”Interiörarbeten i Big Brother-huset”. I själva verket avsåg fakturan inredning av Tobias Bringholms badrum i villan på Djursholm.
Belopp: 210 000 kronor

Byggbolag C – Arbeten på villan
Byggföretag som utfört arbeten på Tobias Bringholms villa. På fakturorna står det bland annat ”Byggnadsarbete på Big Brother-huset”. Fakturorna har gått till bolaget Mutter, som inte ens har någon egen tv-produktion.
Belopp: 909 434 kronor

Byggbolag D – Renovering av fritidshus
2001 ska Bringholm ha beställt renovering av sitt fritidshus och hävdat att Big Brother skulle sändas från huset. Sådana planer fanns dock inte.
Belopp: 375 000 kronor

Byggbolag E – Varor från Ikea och Electrolux
2001 beställde Byggbolag E varor från bland annat Ikea och Electrolux – och skickade hem dem till Tobias Bringholm. På fakturan angavs ”byggnadsarbete, material och arbete i Big Brother-projektet.”
Belopp: 147 341 kronor

Bolag F – Nya dynor och gardiner till båten
Dynorna i Tobias Bringholms båt ”Andante” behövde 2001 kläs om. Dynor och gardiner beställdes, Meter betalade fakturan. Kostnaden bokfördes som ”scenografikostnad i tv-produktionen Faddergalan”.

Belopp: 66 875 kronor

Byggbolag F – Renoveringar på villan i Djursholm
Under åren 2004-2005 anlitades Byggbolag F för renoveringar på Tobias Bringholms villa i Djursholm. Fakturan gick till Mutter. Sweark angav att det rörde sig om ”husritningar till TV-produktionen Big Brother”.
Belopp: 393 750 kronor

Källa: Dagens Media.