Nyheter

Byggbolaget föregångare inom miljöbränsle

Efter ett godkännande kan Erlandsson Bygg nu tanka det fossilfria miljöbränslet HVO 100 i samtliga sina arbetsfordon från Citroën. Foto: Erlandsson Bygg.

Det började som ett test men är nu i allra högsta grad verklighet.

Efter biltillverkarens godkännande kan Erlandsson Bygg nu tanka det fossilfria miljöbränslet HVO 100 i samtliga sina arbetsfordon från Citroën.

Det som i våras började som ett test av ett nytt fossilfritt drivmedel, miljödiesel, i två av Erlandssons arbetsfordon, är nu i allra högsta grad verklighet.

När bilkoncernen PSA, med bland annat bilmärket Citroën, godkänt HVO100 som drivmedel i motorer väljer Erlandsson Bygg, som första bolag i Sverige, att köra samtliga personbilar och lätta transportbilar från Citroën på HVO 100, ett fossilfritt miljöbränsle och fungerar som ett substitut till diesel.

– Citroën har nu godkänt drivmedlet för sina Euro5- och Euro6-motorer. Jag är glad att Citroën ville vara med på vår fossilfria satsning och att drivmedlet nu är godkänteftersom det innebär att vi som företag kan använda ett fossilfritt drivmedel fullt ut, och därmed minska koldioxidutsläppen, säger Markus Brink, vd och koncernchef för Erlandsson Bygg AB. 

Hittills har bussar körts på HVO 100 men inte personbilar då det kräver ett godkännande från fordonstillverkaren för att garantin ska gälla. Nu finns ett godkännande från Citroën på plats för europeisk standard.

– Det känns givetvis enormt kul att vi på Citroën går i täten med att godkänna det fossilfria drivmedlet HVO 100 utan inskränkningar på garanti och serviceintervaller, säger Fanny Lindquist, PR- och Informationsansvarig på Citroën i Sverige, i ett pressmeddelande.

Från politiskt håll uppskattas initiativet.

– Vi behöver fler företag som vågar ta modiga steg för att minska sina utsläpp. Att Erlandssons Bygg går före och ställer om sina transporter visar att det går för enskilda aktörer att göra skillnad. Nu är det dags för upphandlare att ställa krav på klimatsmarta transporter. Det ska vara lönsamt att ställa om till förnybart, säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för centerpartiet.

FAKTA

HVO 100 är ett fossilfritt drivmedel som tillverkas av rapsolja och slaktavfall. Drivmedlet är en kemisk kopia av diesel men med något lägre densitet. Likheten med diesel gör att drivmedlet kan användas i vanliga fordon som inte behöver specialbyggas för att anpassas till drivmedlet utan det går helt enkelt att använda HVO 100 direkt. HVO står för Hydrerade Vegetabiliska Oljor. Det är en fossilfri diesel som minskar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent. 100 står för 100 procent HVO, till skillnad från låginblandning,så kallad drop-in. HVO 100 kan tankas på Circle K:s truckdiesel-anläggningar och är palmoljefri.

Källa: Erlandsson Bygg