”Utan erfarenhet får vi inte jobb, men utan jobb får vi inte erfarenhet”

Michaela Krohn Ams, Byggframåt, om att få 300 nej.
Michaela Krohn Ams från nätverket ByggFramåt. Foto: ByggFramåt
Michaela Krohn Ams, grundare och ägare, Byggframåt. Foto: Byggframåt

Bygg- och anläggningsbranschen står inför ett generationsskifte – men dörrarna är stängda för framtidens arbetstagare, skriver Michaela Krohn Ams på Byggframåt.

Nyligen läste jag en krönika av Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna, där hon beskrev hur byggbranschen behöver bli bättre på att ta emot och utveckla nya medarbetare. Hon hänvisade till Sara Wimmerkranz, vd på Backingminds, som betonade att byggbranschen måste vara ”dörröppnare inifrån” och att de företag som lyckas bäst är de som öppnar dörrar för nya innovatörer.

Det låter fantastiskt i teorin. Men för oss som står på andra sidan dörren, de där dörrarna som ska vara öppna, känns det snarare som en mur. Den 5 juni i år är det exakt ett år sedan jag tog examen som projektinköpare och entreprenadingenjör. Ett år av att söka jobb, vidareutbilda mig, kämpa för att få in en fot i den bransch jag utbildat mig för och brinner för. Över 300 jobbansökningar. Över 300 nej.

Jag är inte ensam

Men jag har istället för att se allt negativt, tagit steget till att bli egenföretagare och konsult. Jag har startat mitt eget företag, Byggframåt, för att skapa möjligheter för mig själv och andra som befinner sig i samma situation.

Jag har många års erfarenhet från andra branscher. Jag har lett team, tagit ansvar och utvecklat mina färdigheter. Jag är driven, engagerad och har valt byggbranschen för att jag ser potentialen och möjligheterna. Men det verkar inte spela någon roll. Jag har inte den ”rätta” bakgrunden. Jag har inte den ”perfekta” erfarenheten. Och jag är inte ensam om detta.

Tänk långsiktigt

Börja tänk långsiktigt – bygg en stark grund. Börja tänk som när ni bygger ett hus från grunden – hållbart. Nästan alla företag jag pratat med säger samma sak: ”Vi behöver någon som kan leverera direkt, inte någon vi behöver lära upp.” ”Vi kan inte ta emot studenter för att vi har för mycket att göra.” ”Vi kan inte ta emot studenter för att vi har för lite att göra.” Men vet ni vad? Alla är nya någon gång. Alla behöver en ärlig chans att visa vad de kan och vill. Att ta emot studenter och nyexaminerade ska inte ses som en börda – det är en investering i framtiden.

En fråga till alla beslutsfattare

Så jag ställer en öppen fråga till alla beslutsfattare, HR-chefer och politiker: Hur ska vi få en jämställd och inkluderande bygg- och anläggningsbransch när alla inte är välkomna? Samtidigt står bygg- och anläggningsbranschen inför ett gigantiskt generationsskifte. Enligt Byggföretagens rapport ”Europa 2025” kommer byggindustrin att behöva 50 000 nya medarbetare på fem år – bara för att ersätta pensionsavgångarna. Det är inte längre en framtidsfråga – generationsskiftet är här. Vi pratar om hållbarhet och innovation, men vi blundar för att hållbarhet också handlar om människor – om att säkerställa att kunskap och kompetens inte går förlorad. Ändå fastnar tusentals nyutbildade och karriärbytare i glappet mellan utbildning och erfarenhetskrav.

Erfarenhet kommer inte av sig självt

Företag pratar gärna om jämställdhet och inkludering. Det publicerar fina visioner och hållbarhetsrapporter. Men när det kommer till kritan, när en nyexaminerad söker jobb, är det ofta ”erfarenhet” som prioriteras. Men erfarenhet kommer inte av sig självt. Den skapas genom att ge människor chansen att utvecklas. Genom att våga satsa på de som inte har alla svar från början, men som har viljan att lära och växa.

Bygg- och anläggningsbranschen pratar om att vara framtidsinriktad, men fortsätter att göra samma sak om och om igen. Vi letar efter ”trygga kort” och missar de människor som faktiskt kan förnya och stärka branschen. Om vi menar allvar med att säkra framtidens kompetens och skapa en jämställd och inkluderande bransch, måste vi börja agera. Det handlar inte om att ta emot studenter och nyexaminerade som en börda, utan som en möjlighet. Det handlar om att skapa strukturer som gör att ingen fastnar i glappet mellan utbildning och arbetsliv.

Byggbranschen står inför ett vägval

Byggbranschen står inför ett vägval. Vi kan fortsätta att prata om hållbarhet och inkludering som fina ord – eller så kan vi börja leva upp till dem. Vi kan välja att bli en bransch som verkligen tar ansvar för framtidens kompetens. För mig handlar det inte om att ”passa in”. Det handlar om att bidra, växa och skapa något större. Jag vill vara en del av en byggbransch där alla som har viljan och förmågan faktiskt får chansen att göra skillnad.

/Michaela Krohn Ams,
grundare och ägare, Byggframåt

Läs också