Byggbranschen hårt drabbad av konkurser

Byggbranschen hårt drabbad av konkurser
En ökning med 10 procent, enligt UCs statistik.

Totalt gick 1046 byggbolag omkull förra året.


Enligt en summering från UC så ökade företagskonkurserna med 10 procent i byggbranschen mellan januari och december 2017.

2017 har varit ett dystert år med ett stort antal företagskonkurser. UCs statistik visar att antalet svenska företagskonkurser ökade med 3 procent för helåret 2017.

Värst drabbade är byggbranschen och hotell- och restaurang. I byggbranschen ökade konkurserna med totalt med 10 procent, och i hotell- och restaurangbranschen med 19 procent för 2017. 

I byggbranschen gick 1046 företag omkull under 2017. Sett till antalet är bygg därmed den värst drabbade branschen. Räknat i procent var däremot restaurang- och hotellbranschen mest utsatt 2017 med totalt 394 konkurser vilket motsvarar – 15 procent (jan-dec 2017).

– Förra året sjönk konkurserna i nästan alla branscher. I år är det helt tvärtom. De tänkbara anledningarna är många, och förutom bedrägerifaktorn vill jag belysa två andra faktorer, övergången av arbetskraft från Rot-sektorn till större anläggningsarbeten inom byggbranschen och höjningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar inom hotell och restaurang, säger Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC, i en kommentar till 2017 års statistik.