Nyheter

Byggbranschen mobilsurfar mest

Foto: Getty Images

Surfar du mycket med mobilen under arbetsdagen? Det är du inte ensam om i så fall. Byggbranschen är den bransch där anställda surfar mest, i snitt 302 mb per dag, det visar en rapport från Tele2.
– Det är en bransch med krav på flexibilitet och branschen blir allt mer digitaliserad, säger Jessica Levin, försäljningschef små- och medelstora företag, Tele2.

Under ett år har Tele2 samlat in information om hur företagskunder inom åtta branscher använder sin mobiltelefon under arbetsdagen och sammanställt det i rapporten Data om Data 2019.

Rapporten visar att det blir allt vanligare bland företagare att använda jobbmobilen till att surfa. Under ett år, från november 2017 till november 2018, har datatrafiken ökat med hela 44 procent. För byggbranschen är den siffran 47 procent.

– Jag tycker att det visar att byggbranschen är en bransch med stort behov av mobilitet. Många som jobbar inom bygg är flexibla och rör sig mellan olika arbetsplatser, säger Jessica Levin, försäljningschef små- och medelstora företag, Tele2.

– Mobiltelefonen spelar en viktig roll i arbetsdagen och byggbranschen blir allt mer digitaliserad. Att bygg ligger i topp tyder på att de kommit långt i sin digitaliseringsresa. De går i bräschen och visar att det går att jobba smart och utnyttja tjänster i nätet vart man än befinner sig.

Växeltjänster, bokningssystem och faktureringstjänster är några exempel på molntjänster som används, men också musikstreaming, säger Jessica Levin.

Samtidigt minskar antalet samtal bland företagare i Sverige med fem procent. Åkeribranschen är de som minskat sina samtal mest, nio procent. För byggbranschen är den siffran sex procent.

– Men sett till antalet sms, samtal och samtalslängd så är min uppfattning att byggbranschen är en kommunikativ bransch.

När anställda inom byggbranschen ringer är det främst i början av veckan, de flesta samtalen rings under måndagar och tisdagar. Under en arbetsvecka minskar antalet samtal med 11 procent från måndag till fredag. Att det ser ut så kan bero på att många förlägger kontorsarbete på fredagar.

– Därför kan det vara en bra idé att ringa på fredagen om du vill få tag i en byggarbetare, säger Jessica Levin.

Rapporten har också tittar på hur mobilsurfandet ser ut i olika regioner och den geografiska spridningen av mobilsurfandet visar att norra Sverige utmärker sig. Snabbast går den digitala utvecklingen i Dalarna, där företagen har fördubblat sitt mobilsurfande jämfört med året innan. Mest surfar företag i Norrbotten med ett genomsnitt på 694 MB per dag, motsvarande till exempel sex timmars musikstreaming på Spotify. På andra plats kommer Västerbotten med 472 MB per dag och därefter Jämtland med 421 MB per dag. Minst surfar företag på Gotland, där företagare i genomsnitt surfar 132 MB per dag, motsvarande knappt två timmars scrollande på Facebook.

 
Byggbranschens surfande i siffror:

  • Mobilsurfar i snitt 302 mb per dag.
  • Ökade sitt mobilsurfande med 47 procent under ett år. (Från 2 november 2017 till 2 november 2018.)
  • Minskade sina telefonsamtal med 6 procent under ett år, till 7,32 samtal per dag.
  • Samtalen varade i snitt i 3,19 minuter.
  • Skickar i snitt 9,62 SMS er dag.
Källa: Tele2/Rapporten data om data