Nyheter

”Byggcheferna har låg lön”

Byggbranschens toppchefer tjänar miljontals kronor varje år. Men jämfört med chefer i andra branscher är de dåligt betalda. <br></br> — Chefer inom byggbranschen har generellt låg lön, säger Börje Hammarström på Byggcheferna.

Skanskas avgående vd Stuart Graham tjänade bäst av byggcheferna. Hans årslön låg på 10,4 miljoner kronor. Men jämfört med Tele2:s vd Lars-Johan Jarnheimer som leder ett företag som är ungefär hälften så stort, och dessutom går med förlust, tjänar Skanskachefen inte så mycket. Lars-Johan Jarnheimer drog in 23,2 miljoner kronor i lön, mer än dubbelt så mycket som Stuart Graham.

— Det är svårt att förklara varför det är så. Men branscher är traditionsbundna när det gäller lönesättningen för toppcheferna. Lönesättningen är helt knuten till styrelsen och hur den värderar, säger Tommy Wahlström, analytiker på Hewitt Löneanalyser,som gjort jämförelser mellan olika börs-vd:s löner.

Börje Hammarström, avtalsansvarig på Byggcheferna inom Ledarna, menar att låga löner för toppchefer kan påverka andra i organisationerna.
— Toppchefernas löner kan påverka till exempel platschefers och arbetschefers löner. Chefer inom byggbranschen har generellt låg lön om man ser till jobbens komplexitet och ansvar, säger Börje Hammarström.

Björn Lindgren är ekonom på Svenskt Näringsliv:
— Lönesättningen är anpassad till vad olika branscher klarar av att betala. Chefer inom till exempel riskkapitalbranschen har antagligen betydligt högre lön än chefer i byggbranschen eftersom deras företag har en högre avkastning.

I topp på vår lista över byggchefslöner ligger Tomas Billing, ordförande för NCC. Han tjänade 29,5 miljoner kronor år 2006. Men så är han också vd i Nordstjernan. Även Skanskas ordförande Sverker Martin-Löf och JM:s ordförande Lars Lundquist får betalt från flera håll.

Tre chefer med hög lön i byggbranschen

Tomas Billing, ordförande NCC AB:
29 504 000 kronor
Sverker Martin-Löf, ordförande Skanska AB: 15 459 200 kronor
Lars Lundquist, ordförande JM AB:
14 534 100 kronor

(Uppgifterna gäller taxerad inkomst för 2006)

Läs hela listan över toppchefernas löner i nästa nummer av Byggvärlden, ute hos läsarna den 17 januari!