Byggprojekt

Byggdialog tar hem miljardprojekt i Gävle

Byggdialog skriver nytt kontrakt
Stefan Hedström, projektledare Gästrike vatten, Anna Johansson, biträdande projektledare Gästrike vatten, Jonas Hesselroth, projektchef Byggdialog, Elisabeth Stüffe, ombud Gästrike vatten, Emma Björkenstam, biträdande projektchef Byggdialog och Michael Sundhäll, ombud Byggdialog. Foto: Byggdialog

Byggdialog ska tillsammans med Gästrike Vatten AB bygga nytt avloppsreningsverk i Gävle. Det blir Byggdialogs största VA-projekt någonsin.

Byggdialog som är specialiserade på partnering har de senaste åren varit totalentreprenör för ett flertal VA-projekt. Det nya reningsverket i Gävle blir deras största VA-projekt någonsin. Någon exakt kontraktssumma har de inte gått ut med, men skriver i ett pressmeddelande att det handlar om att miljardprojekt.

 – Vi är glada över det förtroendet vi fått av Gästrike Vatten och ser fram emot ett fint samarbete. Förutom att det är ett spännande projekt ligger det även i linje med bolagets strategiska plan att succesivt expandera även i den här delen av landet. Just partnering är väl lämpat för den här typen av komplexa projekt och det har visat sig vara väldigt framgångsrikt. Vi hoppas att fler ska upptäcka fördelarna med vårt arbetssätt, säger Michael Sundhäll, vd på Byggdialog.

Ökade kapacitetskrav

Anledningen till nybyggnationen är att Gävle kommuns nuvarande reningsanläggning, Duvbackens avloppsreningsverk, inte möter de ökande kapacitetskraven till följd av att befolkningen i Gävle ökar.

Det nya reningsverket kommer kunna tillgodose cirka 150 000 boende i Gävle kommun. För att tillgodose ytterligare befolkningstillväxt ska reningsverket i framtiden kunna byggas ut för att klara en kapacitet på 200 000 personer.

Vattenverksprojektet innebär att Byggdialog nu etablerar sig på en ny geografi. Den långsiktiga planen är att fortsätta växa och bygga upp en stark marknad i Gästrikland och i södra Norrland. Nu storsatsar bolaget på att rekrytera fler medarbetare till deras team i Gävle

Ska vara klart 2028

– Det här är ett spännande projekt som är oerhört viktigt för Gävle och en växande stad. Tillsammans bidrar vi till en hållbar stadsutveckling och att få vara en del av detta i min egen hemstad är fantastiskt. I och med att vi satsar i regionen söker vi projektmedarbetare som vill vara en del av detta projekt, och i takt med att vi växer och etablerar oss ser vi ett behov att utöka vår organisation även på lång sikt, säger Emma Björkenstam, Byggdialogs områdeschef för norra Sverige.

Projektet genomförs i samverkansformen partnering där Byggdialog är totalentreprenör. Projektet förväntas vara färdigställt 2028.