Nyheter

Bygge stängs efter dödsolycka

Det olycksdrabbade bygget i Värtahamnen. Foto: Susanne Bengtsson.

Två personer omkom och en skadades allvarligt vid en arbetsplatsolycka i Hjorthagen på tisdagen.

Nu har Arbetsmiljöverket lagt ett förbud och arbetsplatsen stängs.  

På tisdagsmorgonen rasade ett cirka 40-50 ton tungt byggelement vid en byggarbetsplats på Jägmästargatan i Hjorthagen. 

Två byggnadsarbetare i 30-årsåldern omkom och en tredje skadades allvarligt. Det är Fortum som bygger nytt värmeverk på platsen, och de omkomna ska ha arbetat för en underentreprenör, enligt Aftonbladet.

Enligt Sveriges Radio stoppas nu arbetet på byggarbetsplatsen. 

– Vi har meddelat ett omedelbart förbud och det innebär att vi har pekat på en rad områden som måste säkerställas innan arbetet får återupptas, säger Kresimir Iveskic på Arbetsmiljöverket, till SR Ekot.

Det är tre krav man ställer på byggherren Fortum. Det handlar om att säkra att inga fler ras kan ske, att inget arbete utförs under material som kan rasa och slutligen att det görs en riskbedöming av monteringsarbetet. 

Byggnads är också kritiska till hur arbetet utförts, bland annat så saknas kollektivavtal.

– Vad vi kan se så saknar huvudentreprenören Andritz kollektivavtal med svenskt fackförbund.Vår erfarenhet är att på arbetsplatser där det saknas kollektivavtal är arbetsmiljön inte prioriterad med fler olyckor som följd, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommentarade händelsen.

– I dag nåddes jag den tragiska nyheten att två personer förolyckats på sin arbetsplats i Hjorthagen. Det är oerhört allvarligt att människor förlorar sina liv på arbetet. Det är helt oacceptabelt, sa en märkbart berörd Ylva Johansson.

Arbetsmarknadsministern pratade också om det anslag i budgeten som innebär 100 extra miljoner kronor om året de kommande åren för satsningar på arbetsmiljöarbete.
– Det innebär fler inspektörer, bättre föreskrifter och satsningar på de regionala skyddsombuden.

Hon vill också ta fram en handlingsplan för arbetet med arbetsmiljöfrågorna och inom den ta fram en nollvision mot dödsolyckor på arbetsplatser.
– Det är viktigt att nollvisionen tar fram tillsammans med parterna.

Polisen utreder olyckan.