Nyheter

Byggelever på iskallt uppdrag

Utbildningsdirektör Sofie Lindén på Norrköpings kommuns och eleven Albin Born. Foto: Örjan Nyström

Tolv byggelever från Norrköpings lärlingsgymnasium åker snart till Jukksjärvi för att medverka i uppbyggnaden av ishotellet. Nu har skolan haft en kick-off för att offentliggöra projektet. 
– Jag är nyfiken på hur man kan få bärigheten i väggar och tak,  säger Albin Born, en av de elever som blivit antagna.

I trettio års tid har ishotellet byggts upp på nytt inför vintersäsongen, med konstnärer från hela världen som inreder och skapar konst i hotellet. Grundstommen och rummen är byggt av ett rutinerat byggteam, där Jonas Anderstedt, bygglärare och initiativtagare till samarbetsprojektet, har medverkat i under flera säsonger. Han ser en stor potential i att låta byggeleverna få vidga sina vyer. Alla elever från årskurs 3 på byggprogrammet har därför fått ansöka om att delta i byggprojektet på plats – och de tolv som blivit antagna åker parvis under en vecka var.

Uppbyggnaden av hotellet sker i november-december och de kommer att få bo i ett hus tillsammans med Jonas Anderstedt och ett par byggarbetare till.

Det nya samarbetet mellan Bygg- och anläggningsprogrammet och Icehotel är något man hoppas blir långsiktigt och det ligger helt i linje med skolans ambitioner. Norrköpings lärlingsgymnasium ser dessutom en utvecklingspotential med att i framtiden också låta elever inom andra yrkesinriktningar delta.

Kick-offen för projektet ägde rum den 20 oktober, utanför Östsvenska Handelskammaren i Norrköping, och på plats fanns både snö och is och även en ren som var inlånad från en närliggande butik. Eleverna från programmet hotell-och turism bjöd på renklämmor och lingondricka i glas av is.

Malin Franck, vd på Icehotel, tycker det är både viktigt och roligt att föra vidare den kunskap som finns av att skapa och bygga i is och snö.

– Det är ett hantverk som har förfinats i 31 år, och vi är stolta av att kunna dela med oss av det till eleverna, säger hon.

– Jag är nyfiken på hur man kan få bärigheten i väggar och tak, och jag vill lära mig mer om natur och livsstil i norra Sverige. Den här resan kommer ge mig mycket erfarenhet, och jag tror att det är något som skulle sticka ut på mitt CV, säger Albin Born, en av de elever som blivit antagna.

Jonas Anderstedt menar att den största utmaningen för eleverna inte kommer att vara byggtekniskt utan att klara av kyla och mörker.

– Det är inte riktigt som ett vanligt bygge, det är samma säkerhetstänk, men kylan och mörkret blir nytt för dem- och att bygga i snö och is.