Byggprojekt

Bygger en växthusrestaurang

StenMarks Växthusrestaurang copy
Växthusrestaurangen blir 777 kvm med 388 kvm odling inomhus. Odlingsytan utomhus blir 214 kvm. Bild: David Enbom

Det första spadtaget har nu tagits för en ny klimatsmart restaurangbyggnad som kommer att likna ett växthus i trä. Bygget i skånska Skegrie ska utmana gränserna för ett mer miljövänligt byggande och nya metoder testas under resans gång.

Restaurangen kommer att bli 1 165 kvadratmeter och det integrerade växthuset kommer att utgöra cirka hälften av den ytan.

– Vår ambition är att minska klimatpåverkan från både odling och byggnation med över 90 procent jämfört med konventionella tillvägagångssätt, berättar Claes Stenmark, som både är projektledare, kock och grundare av Stenmarks Växthusrestaurang.

Claes Stenmark vid första spadtaget. Foto: Johan Falkenberg

Stommen med väggar och bjälklag är i korslimmat trä och limträ som monteras ihop på plats.

– Vi kommer minimera användandet av betong och metall och i stället använda trä och andra förnybara och återvunna material så långt det är möjligt. Spillmaterial kommer att användas för inredningen så som stolar, bord och lekplats för gästernas barn. Cellglas tillverkad av återvunnet glas används som isolering och markskruv i stället för betongfundament.

Han berättar att värme och vatten från restaurangen kommer att återvinnas via ett kretslopp till växthuset för odling.

– Målsättningen är att bli självförsörjande på bland annat tomater och örter med mera.

Dokumentär om bygget

Projektet beräknas att kosta runt 15 miljoner kronor att förverkliga och Claes Stenmark förklarar att det kommer att ske helt utan eget kapital.

– Bolaget har genomfört en gräsrotsfinansiering, en så kallad crowdfunding, med vanliga personer som aktieägare.

Han har också tillsammans med filmaren Johan Falkenberg skapat en dokumentärserie om byggprojektet som kommer att visas på Youtube. Det första avsnittet släpptes i samband med byggstarten. Där diskuteras det bland annat med markentreprenören hur de ska använda markkylan för att kyla av golvet i köket och om de kan använda schaktmassorna för att bygga en bullervall. Samt hur starten gick när de använde markskruv i stället för betongfundament som grund för växthuset.

– Jag har kompisar som säger att: Varför bygger du inte som alla andra, det är mycket mycket enklare. Och de har säkert rätt – men vad är ett liv utan utmaningar brukar jag säga.

Stenmarks Växthusrestaurang ska vara klar till sommaren

  • Var: Skegrie norr om Trelleborg
  • Byggarea: 1 165 kvm
  • Byggstart: 20 september 2022
  • Färdigbyggt: Sommaren 2023
  • Byggkostnad: 15 miljoner
  • Finansiering: Crowdfunding
  • Projektledare: Claes Stenmark
  • Konstruktörer: BTB- Byggnadstekniska Byrån i Malmö
  • Byggföretag: Egen entreprenad
  • Youtube: www.youtube.com/watch?v=nsMRXwBxXg4