Nyheter

Bygger första klimatneutrala butiken

Eva Ahlin, regionråd i Region Gotland, Dan Kolmodin vd för Arriba, och Thomas Brattlöw, fastighetsdirektör på Lidl Sverige, tar första spadtaget.

Lidl ska bygga en helt klimatneutral butik i Visby. Den nya butiken ska stå klar i juli 2020 och blir inte bara öns första Lidlbutik, utan även pilotprojekt för Sweden Green Building Councils (SGBC) nya certifiering NollCO2.

Projektet utvecklas av Lidl tillsammans med SGBC och LINK Arkitektur. Byggentreprenör är Arriba Byggnads AB. 

Lidl Sverige har länge haft ambitionen att öppna en butik på Gotland, och i augusti 2017 beslutades att
kedjan skulle etablera butiken på Skarphällsgatan 3 och 5 i Visby. Butiken, som får en försäljningsyta på 1.300 kvadratmeter, blir inte bara Gotlands första Lidl, utan även pilotprojekt för NollCO2. Målet med certifieringen är att butiken ska ha ett nollutsläpp av koldioxid under hela sin livstid, från ritbordet till rivning.

Ett NollC02-projekt kräver ett helhetstänk genom hela processen där beställare, arkitekt och byggentreprenör samarbetar tätt. Med uträkningar och väl genomtänkta val av material, isolering, energisystem och mycket mer kan miljöpåverkan reduceras avsevärt. Utöver val av material handlar det även om hur byggprocessen går till samt butikens fortsatta verksamhet. 

– Butiken i Visby är utvecklad på detaljnivå i ett mycket nära samarbete mellan alla inblandade aktörer. Vi har studerat planerna noga för att identifiera möjligheter till energibesparing och miljöomtanke även när butiken står färdig. Till exempel kommer det finnas såväl energisnål belysning, solcellsanläggning och växtlighet på butikens tak som eko-zoner för insekter och fåglar samt laddstationer för elbilar och cyklar, säger Thomas Brattlöw, fastighetsdirektör på Lidl Sverige, i ett pressmeddelande.

NollCO2-certifieringen är framtagen som ett viktigt steg för att Sverige ska nå sina klimatmål. Lidl har under många år arbetat för att begränsa klimatpåverkan i sin verksamhet och har bland annat mottagit högsta betyg för tre av sina senaste butiker enligt den världsledande miljöcertifieringen BREEAM.