Nyheter

Bygger inomhusarena i Uppsala

IFU Arena i Uppsala.

Martinsons har gjort klart med en av sina största ordrar någonsin på projektsidan. Det handlar om en ny arena för friidrott och innebandy som kommer att byggas på Gränby sportfält  i Uppsala.

Martinsons kommer på uppdrag av NCC att konstruera, leverera och montera arenans stomme och läktare i limträ, samt bjälklag i KL-trä.

För Martinsons del handlar det om en stor leverans. Företagets beräkningar visar att de kommer att leverera drygt 3 300 m3 limträ och KL-trä till bygget.

– Det här är vår mest omfattande order på projektsidan sedan vi byggde lokalerna till Holmens sågverk i Braviken för fyra år sedan, säger Mikael Lindberg, vd på Martinsons Byggsystem och Entreprenad, i ett pressmeddelande.

Arenan som ska byggas i Uppsala går under namnet IFU Arena och byggs av ett nytt bolag som bildats av Uppsala Innebandyallians och Uppsala IF Friidrott. Arenan kommer att bestå av en friidrottshall med löparbana för 200-meters lopp samt fem innebandyhallar, varav en är avsedd för elitspel. Den inkluderar också läktare med totalt 4 200 sitt- och ståplatser.

– Trä har en helt annan vikt än betong och är ett lättbearbetat material. Genom att välja bjälklag i KL-trä blev grundläggningen mindre omfattande för beställaren, säger Gustav Ahlford, projekteringsledare på NCC.

Projekteringen har redan inletts och Martinsons kommer att leverera de första byggdelarna i februari nästa år. Första spadtaget tas i början på september i år. Arenan beräknas stå klar i maj 2016.