Nyheter

Bygger ny idrottsarena i anrik fabriksmiljö

Wallenstam arena. Illustration: Liljewalls arkitekter

Härryda kommun satsar på en ny idrottsarena i den gamla anrika fabriksmiljön i Mölnlycke. Rivning av en tidigare fabrikslokal är påbörjad och byggstart för nya Wallenstam arena beräknas till slutet av september.

Anläggningen, med plats för 1 600 åskådare, kommer bland att bli hemmaarena åt Pixbo innebandyklubb.

En ny idrottsarena ska byggas i anslutning till de nya bostadskvarteren i Mölnlycke fabriker, vid Massetjärn öster om Göteborg. Byggnaden kommer att bli 11 meter hög, 85 meter lång och 43 meter bred och fasaden utgörs av en kombination av rödbrunt tegel, ljusa fasadskivor och glas.

Maria Hamrehjelm, fastighetschef i Härryda kommun, berättar om planerna.

– Wallenstam arena ska vara en idrottsarena för träning, matcher och turneringar för spelare, tränare och åskådare i alla åldrar. Rivning av tidigare fabrikslokal är nu påbörjad och byggstart för den nya arenan beräknas till slutet av september. Byggnaden som rivs har tidigare inrymt hyresgäster från bland annat privata vårdaktörer samt företag som producerat hygienartiklar.

Flodéns byggnads AB har utsetts till entreprenör. Arkitekt är Liljewalls arkitekter. 

– Det är en modern idrottsarena på insidan men det har samtidigt varit viktigt att det yttre behåller känslan av gammal fabriksmiljö. Bottenplattan i den gamla fabriken behåller vi också och vi har rödbrunt skärmtegel i fasaden för att påminna om gammal textilindustri som funnits här. Med liknande material och färger ska den nya arenans fasad smälta in i miljön, säger Claes Johansson, arkitekt på Liljewalls arkitekter.  

Entréhallen leder in till den stora matchplanen och läktarplatser åt cirka 1 600 åskådare. På andra våningen finns passager från läktaren till en kafeteria och en utställningsyta. De ansluter till en stor balkong med utsikt över Massetjärn. Innanför matchplanen i den 85 meter djupa L-formade byggnaden, finns en nästan lika stor träningshall. De åtta omklädningsrummen, varav två är A-lagens egna omklädningsrum, fördelar sig på två våningsplan.

Arenan, som beräknas kosta 115-120 miljoner kronor, ska stå klar om cirka två år. 
 
Fakta Wallenstam arena:

·       3 200 kvadratmeter 

·       två spelplaner varav en har cirka 1 600 läktarplatser

·       85 meter lång, 43 meter bred och 11 meter hög fasad mot Massetjärn

·       kostar mellan 115 och 120 miljoner kronor

·       beräknas vara klar år 2021

·       den 21 september hålls ett första spadtaget-arrangemang på området.