Nyheter

Bygger spektakulärt kontorshus i Helsingborg

EGA har ritat "Prisma" som för tankarna till diamanter, isberg och juveler. Illustration: EGA.

Prisma blir Wihlborgs bidrag till Helsingborgs nya affärsdistrikt Oceanhamnen Waterfront Business District. Förutom Wihlborgs är Castellum och Midroc med i utvecklingen av området i samarbete med Helsingborgs stad.


Wihlborgs presenterar planerna på en spektakulär kontorsfastighet om cirka 13 000 kvadratmeter i Helsingborg. Byggstart för ”Prisma” planeras till första kvartalet 2018. Arkitekt är EGA. De första hyresgästerna väntas kunna flytta in runt årsskiftet 2019/2020.

– Oceanhamnen är ett spännande tillskott i utvecklingen av Helsingborg. När vi utvecklat de nya kontorsytorna på Knutpunkten har vi sett att det finns ett intresse för moderna kontor på centralt och kommunikationsnära läge i Helsingborg, säger Jan-Erik Johansson, fastighetschef på Wihlborgs.

– Prisma blir en unik byggnad som för tankarna till diamanter, isberg och juveler. Här skapar vi flexibla kontorslokaler för moderna företag som vill finnas i en unik fastighet i Helsingborgs nya stadsdel.

Planerna på Helsingborgs nya affärsdistrikt har tagits fram gemensamt i ett unikt samarbete mellan Helsingborgs stad och Castellum, Wihlborgs och Midroc.

Oceanhamnen Waterfront Business District är en del av H+ som är det största stadsutvecklingsprojektet i modern tid i Helsingborg. Successivt ska en miljon kvadratmeter gammal hamn och industrimark omvandlas till en ny stadsdel med bostäder, kontor och handel nära vattnet.

– Oceanhamnen är först ut och ska bli en urban arkipelag – en stadsdel byggd på öar. Längst ut på piren kommer tre kontorsbyggnader med spännande arkitektur på ge plats för 32 000 kvadratmeter verksamhetslokaler och service. Vidare på ön byggs fyra bostadskvarter med cirka 340 bostäder. En arkitektonisk gång- och cykelbro som förbinder stadsdelen med Helsingborgs Centralstation, säger Claes Malmberg, chef Näringslivsutveckling.

Castellum planerar ett kontorsbyggnad om cirka 8 300 kvadratmeter med planerad inflyttning hösten 2020. Castellum väljer att certifiera byggnaden enligt the WELL Building Standard, en ny internationell byggstandard som tar ansvar för människors välbefinnande i arbetslivet. Arkitekt: Jais arkitekter.

Midroc uppför ett nytt World Trade Center längst ut på pirspetsen. Det blir en cirka 10 000 kvadratmeter stor kontorsbyggnad ritad av Juul & Frost Arkitekter. Preliminär inflyttning: sommaren 2020.

Jenny Marcuson Fors